Ministerul Finantelor Publice (MFP) va emite in ultimul trimestru din acest an certificate de trezorerie care vor fi vandute doar la agentiile din teritoriu ale Trezoreriei, in vreme ce noua emisiune de titluri de stat pentru populatie, listate pe bursa si care fac parte din programul Fidelis, va fi amanata cel mai probabil pentru anul viitor.

“In T4 2017 vom diversifica instrumentele de finantare lansand un certificat de trezorerie pentru populatie cu diverse maturitati si care vor fi complementare celor deja tranzactionate pe bursa. Am preferat aceasta alternativa in locul titlurilor de stat listate pe bursa pentru ca am avut numeroase cereri din partea persoanelor in varsta, a pensionarilor, pentru a avea si ei un instrument financiar emis de stat in care sa isi plaseze economiile”, a declarat Enache Jiru, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice.

Jiru a explicat ca pensionarii interesati de aceste plasamente nu au participat anterior la emisiunea de titluri de stat Fidelis Centenar, din cauza faptului ca trebuiau sa subscrie prin intermediul bancilor sau a caselor de brokeraj si ulterior aveau nevoie de un cont pe bursa pentru a le putea tranzactiona.

“Era un proces pe care l-au considerat destul de dificil, astfel ca multi ne-au scris si ne-au cerut posibilitatea sa poata subscrie direct la Trezorerie”, spune secretarul de stat.

In mod normal, certificatele de trezorerie difera de titlurile de stat prin faptul ca nu oferta o dobanda (cupon) platita periodic, intregul castig fiind inclus in suma returnata investitorului atunci cand certificatul ajunge la maturitate. Enache Jiru spune insa ca certificatele de trezorerie pe care MFP vrea sa le emita in acest an vor avea totusi un cupon platibil anual sau semestrial. De asemenea, investitia minima necesara va fi de cel mult 100 de lei, adica valoarea nominala a unui certificat.

Avand in vedere ca Ministerul Finantelor abia se pregateste sa lanseze certificatele vandute doar in agentiile Trezoreriei, emisiunea de titluri de stat adresata populatiei si listata pe Bursa de Valori Bucuresti, din programul Fidelis, va fi cel mai probabil amanata pentru anul viitor.

Ministerul Finantelor a lansat anul trecut o emisiune de titluri de stat dedicata doar populatiei (din programul Fidelis), denumita Centenar. Emisiunea a avut un succes puternic, statul reusind sa vanda titluri de 732 mil. lei, desi valoarea preconizata initial era de 100 mil. lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri