In prima jumatatea a acestui an, rata combinata a daunei, determinata ca suma intre rata daunei si rata cheltuielilor raportata la valoarea primelor brute incasate, a scazut pentru prima data in ultimii ani sub pragul de 100%, pe segmentul asigurarilor de raspundere civila auto RCA, potrivit ultimului raport al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Evolutia pozitiva nu a fost insa catalizata de o scadere si a ratei daunei pe RCA, care din contra a avansat, ci de o reducere substantiala a cheltuielilor de achizitie si administrate, fapt care s-a exprimat printr-o taiere de pana la 30% a comisioanelor de intermediere acordate brokerilor.

Volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurarile generale, in prima jumatate a anului 2017 comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut, a fost de 3,97 miliarde de lei, din care politele RCA au reprezentat o pondere de 53% (2 miliarde de lei). Trebuie spus ca RCA este un contract incheiat intre proprietarul unui vehicul, persoana fizica sau juridica si o companie de asigurari care are dreptul de a practica RCA pe teritoriul Romaniei. RCA are doua scopuri: protectia financiara a celui vinovat de producerea accidentului precum si protectia financiara a persoanei pagubite, in urma unui accident.

Astfel, despagubirile platite de catre societatile de asigurari din Romania in perioada mentionata pentru daune materiale au urcat cu 5%, comparativ cu primele sase luni din 2016, la 851 de milioane de lei, in timp ce indemnizatiile achitate in contul daunelor morale au cunoscut un avans de aproape 15%, la 255 de milioane de lei. Implicit, cresterile celor doua tipuri de despagubiri au impins rata daunei la nivel de piata, de la 67%, la un nivel de 70%.

In acelasi timp, rata cheltuielilor de achizitie si administrare s-a diminuat substantial de la aproape 37% in prima jumatate a anului trecut, la 28% in perioada de analiza, in conditiile in care societatile de asigurari trebuie sa respecte Legea RCA care prevede limitarea la 25% a acestor cheltuieli. Scaderea costurilor de achizitie si administrare a compensat cresterea ratei daunei, asa cum am aratat anterior, iar cumulate au insumat aproape 99% (rata combinata) din valoarea primelor brute incasate.

RCA
Perioada Rata daunei Rata cheltuielilor de achizitie si administrare Rata combinata a daunei
S1 2015 89,08% 38,00% 127,08%
S1 2016 67,53% 36,74% 104,26%
S1 2017 70,44% 28,53% 98,97%

Atentie, valoarea primelor brute subscrise este diferita de valoarea primelor incasate, in conditiile in care primul indicator reprezinta valoarea totala a contractelor de asigurare incheiate intr-o anumita perioada, iar cel de-al doilea incasarile efective ale companiilor de asigurari in aceeasi perioada pe baza respectivelor contracte. Este cunoscut faptul ca la RCA si nu numai, prima de asigurare poate fi achitata si in mai multe rate.

Scaderea ratei combinate a daunei constituie un aspect pozitiv al pietei de asigurari RCA, in principal obtinerea de profit. Cu toate acestea, din evolutia trimestriala a valorii cheltuielilor de achizitie si administrare, precum si a cheltuielilor cu comisioanele perioada 2015 - 2017 (trimestrul intai al fiecarui an), se poate observa ca asiguratorii au pus "eficientiarea" cheltuielilor de administrare si achizitie in seama intermediarilor, fapt ca a dus la o competitie si mai ridicata in randul acestora din urma pentru societatile care ofereau comisioane mai ridicate si indirect la o concentrare mai accentuata a pietei de asigurari RCA. In primul semestru al anului 2017 se observa o concentrare semnificativa, respectiv primii doi asiguratori (Euroins Romania si City Insurance) au cumulat 58% (comparativ cu 38% in anul 2016) din totalul primelor brute subscrise aferente asigurarilor RCA din Romania.

Perioada Indicator RCA
S1 2015 cheltuieli de achizitie si administrare 562.844.675
din care cheltuieli cu comisioanele 279.093.366
S1 2016 cheltuieli de achizitie si administrare 655.979.821
din care cheltuieli cu comisioanele 301.294.453
S1 2017 cheltuieli de achizitie si administrare 564.589.832
din care cheltuieli cu comisioanele 209.200.745

Din tabelul de mai sus, reiese ca platile aferente comisioanelor platite de catre companiile de asigurari in primele sase luni au scazut cu peste 30% comparativ cu perioada similara de anul trecut, ceea ce a dus, asa cum am aratat, la o reducere substantiala si a cheltuielilor de achizitie si administrate. Cu toate acestea, urma de profit, mai mica si decat eroare statistica, inregistata de catre companiile de asigurari, potrivit raportul ASF, ar putea sa dispara efectiv, daca nu in a doua jumatate a anului curent, cel tarziu in primele sase luni din 2018, daca rata daunei va continua sa creasca.

Sursa foto: sacura / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri