Piata imobiliara din Romania a cunoscut un volum al investitiilor de peste 400 milioane de euro in primul semestru din 2017, insa se situeaza abia la un sfert fata de Polonia (1,5 miliarde de euro in primul semestru) si la o distanta mai mare fata de Cehia (2 miliarde de euro), tari concurente din punct de vedere al atractivitatii investitiilor in Europa Centrala si de Est. Motivul? Desi yield-urile (randamentele) pentru spatii de birouri de prima clasa in Romania sunt de 7,5%, comparativ cu 5,5% in Polonia si 4,85 % in Cehia, lipsa produselor investitionale de calitate, disponibile pe piata autohtona cantareste in continuare in decizia mai multor investitori de a intra in Romania, potrivit raportului de piata "European Investment Briefing", realizat de catre compania de consultanta imobiliara Crosspoint Real Estate.

Cresterea fara precedent a Romaniei in prima jumatate a 2017, de aproximativ 5,7% a PIB, conform datelor INS, a fost alimentata de nivele record ale cererii interne si a somajului foarte mic, arata raportul citat. Acesti factori au creat mediul economic propice pentru atragerea investitorilor institutionali internationali. De asemenea, dublarea salariului minim fata de 2011 si diminuarea taxelor au impulsionat sectorul de retail, fapt care a atras intrarea unor noi jucatori pe piata. Investitorii au vizat sectoarele de retail si industrial, cu tranzactii record intre 40 si 100 de milioane de euro si provin din Africa de Sud, China, Belgia, in timp ce Globalworth, cel mai mare investitor de pe piata romaneasca, isi diversifica portofoliul cu noi proprietati industriale.

Cu toate ca exista interes din partea investitorilor in toate sectoarele mentionate, se remarca in continuare o lipsa a produselor pretabile pentru investitii pe piata spatiilor de birourilor, arata Crosspoint. Cea mai mare tranzactie pe piata de birouri inregistrata in primul trimestru a fost achizitionarea cladirii Polona 68 de catre Smartown Investments intr-o tranzactie in valoare de peste 15 milioane de euro. In al doilea trimestru, ArtGroup Business Center a fost cumparat de grupul maltez Hili Properties intr-o tranzactie de 30 de milioane de euro.

"Lipsa produselor investitionale de calitate, disponibile pe piata autohtona cantareste in continuare in decizia mai multor investitiori de a intra in Romania. Acesta este si motivul pentru care in continuare sunt preferate alte tari din blocul european central si de est ca optiuni pentru investitii", spune Codrin Matei (foto), partener si director al departamentelor de birouri si investitii la Crosspoint Real Estate.

In opinia sa, imaginea din trecut a Romaniei, de tara din estul Europei cu un nivel de risc ridicat, prin prisma lipsei de predictibilitate pe termen lung si a influentelor in mod continuu venite din zona guvernamentala ea reprezentat un alt factor ce a influentat atragerea unui numar redus de investitori. "Este doar o chestiune de timp pana cand perceptia gresita va fi corectata, iar semne de imbunatatire se pot observa in acest sens".

El mai arata ca per ansamblu, piata imobiliara din Romania se imbunatateste, cu un interes tot mai mare din partea noilor jucatori, iar specialistii Crosspoint se asteapta la o crestere a lichiditatii si a volumelor.

"Ne asteptam ca in urmatoarele 24 de luni sa poata fi achizitionate produse mai atractive, deoarece va exista o crestere constanta a stocului de spatii de birouri (condusa de Portland Trust, Skanska, Globalworth si proprietari austrieci) si de inchirieri (Amazon, IBM, Bitdefender). Tranzactiile semnificative din prima jumatate a anului 2017 au aratat increderea investitorilor in piata imobiliara industriala si in economia tarii in general”, conchide Codrin Matei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri