Piata de capital romaneasca a facut reforme remarcabile in ultima perioada, pe mai multe planuri, dar nu a ajuns sa bifeze toate criteriile impuse de agentiile de clasificare pentru promovarea la statutul de piata emergenta. Daca la FTSE Russell, teoretic, mai avem doar de bifat criteriul de lichiditate, MSCI se uita cu foarte multa atentie la implementarea unei reforme reale in piata de capital, dincolo de criterii.

Cristian Agalopol, director piete de capital la Citi Romania, crede ca 2018 este un termen mult prea optimist pentru upgradarea Romaniei ca piata emergenta si spera, mai realist, ca acst lucru sa se intample in 2019. “2018 este un termen optimist. Daca vom avea o comunicare perfecta, daca ne vom concentra pe tot ce trebuie implementat si daca nu se intampla nimic neplanificat, 2019 e un termen mai realist. Pentru cei de la MSCI nu este suficient doar sa bifam niste criterii, ei vor sa vada ca facem mai mult. Trebuie sa fim mai atenti cu modul in care comunicam lucrurile catre investitori”, a declarat Agalopol la emisiunea Profesionistii in Investitii.

Din punctul sau de vedere, noul director general al Bursei de Valori Bucuresti trebuie sa apese pedala acceleratiei progresului, care nu este un cuvant nou pentru toata piata locala. De asemenea, acesta ar trebui sa dea dovada de diplomatie, dialog constructiv, viziune si sa aiba o strategie clara.

“Nu cred ca institutia Bursei trebuie sa stea intr-o anumita persoana. Trebuie sa fim foarte atenti cum gestionam acest moment, pentru ca unul din lucrurile la care agentiile de rating se uita atent este guvernanta corporativa. Oficialii MSCI au declarat acest lucru intr-un eveniment recent organizat de Citi si au explicat cum au descalificat anumite companii pentru ca nu au respectat aceste principii. Asadar, cand apar schimbari, ele trebuie comunicate piete intr-un mod eficient”, a mai spus Agalopol, subliniind ca este nevoie de o comunicare mai buna, care sa vina in completarea progreselor remarcabile, dorintei si know-how-ului din piata.

Pe drumul potrivit spre progres

Chiar daca FTSE Russell nu a upgradat Romania pe lista pietelor emergente, ci a decis sa ne pastreze pe watchlist, piata de capital este, cu siguranta, in directia potrivita spre progres, considera Cristian Agalopol, director piete de capital Romania si Bulgaria, Citi Romania. Acesta a declarat la emisiunea Profesionistii in Investitii ca ar trebui imbunatatita comunicarea, astfel incat sa promovam mai bine catre investitori realizarile bifate. Mai mult decat atat, decizia FTSE ar trebui sa fie un catalizator puternic pentru continuarea reformelor

"Decizia FTSE Russel descrie piata de capital locala. Noi stim ce avem de facut, piata a facut pasi importanti in directia potrivita, dar trebuie sa comunicam mai eficient, sa prezentam incredere si stabilitate. Nu cred ca trebuie sa fie nimeni dezamagit, trebuie sa fie o motivatie pentru noi toti, ca piata, sa continuam procesul de reforma si sa incercam prin eforturi colective sa bifam toate criteriile, calitative si cantitative. In lipsa unei strategii coerente pentru dezvoltarea pietei, avem nevoie de aceste tinte”, a mai spus oficialul Citi.

Acesta a mentionat cateva progrese foarte importante bifate in ultima vreme, care au ajutat la cresterea gradului de interes pentru Romania.

“Unul dintre lucrurile importante din ultima perioada este legislatia cu privire la imprumutul de actiuni. Suntem una dintre putinele piete din regiune care avem legislatia revizuita, ce permite investitorilor nerezidenti sa faca aceste operatiuni. Este unul dintre criteriile cerute de MSCI, inca mai sunt lucruri de clarificat de ordin fiscal, dar sunt discutii avansate in acest sens. Alte progrese remarcabile sunt vizibile la nivelul infrastructurii de post-tranding: faptul ca se deconteaza direct in euro in platforma T2S, ca sunt implementate standardele pentru evenimentele corporative si ca Depozitarul a imbunatatit modul de distribuire a dividendelor”, a explicat Agalopol.

Toate aceste lucruri au fost remarcate inclusiv de institutiile de clasificare. Insa, toate aceste progrese necesare nu sunt si suficiente. Investitorii au nevoie de stabilitate, predictibilitate, un calendar clar si transparenta.

“Au fost declaratii care au luat prin surprindere piata, cum ar fi initiative cu privire la pilonul 2 de pensii, taxa pe activele bancare sau eliminarea impozitului pe dividende. Ulterior, au fost retrase partial sau total. Aceste lucruri nu fac bine, avem nevoie de masuri credibile, de stabilitate”, a mai spus Cristian Agalopol.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri