Un bitcoin a depasit saptamana trecuta nivelul record de 5.000 de dolari, valoarea totala a tuturor monedelor Bitcoin aflate in circulatie ajungand la 94,5 mld. dolari, mai mult decat valoarea de piata a unor companii precum Starbucks, eBay sau General Motors. In spatele bitcoin exista insa alte 11 monede virtuale a caror masa monetara a depasit in cazul fiecareia cifra de 1 mld. dolari. Care sunt acestea si ce trebuie sa stii despre ele?

Peste 16,6 milioane de bitcoin se afla la aceasta data in circulatie, valoarea totala a acestora fiind mai mare decat capitalizarea a 438 din cele mai mari 500 de companii americane, potrivit unui raport al firmei de consultanta in investitii Bespoke Investment.

Daca pietele de capital au doua animale reprezentative pentru ciclurile de crestere (bulls-taurii) si scadere (bears-ursii), mai nou si in piata valutara a aparut un animal reprezentantiv: crypto-cornul.

"In lumea startup-urilor, companiile care ajung sa fie evaluate la peste 1 mld. dolari sunt denumite ‘unicorni’, asa ca avand in vedere acest principiu se poate spune ca in prezent avem 12 ‘crypto-corni’”, mentioneaza analistii Bespoke, care au calculat o valoare totala a masei monetare virtuale (top 12) de 157,5 mld. dolari.

Moneda Valoare masa monetara (mld. $) Pret actual ($) Numar unitati in circulatie
Bitcoin 95 5.717 16.626.000
Ethereum 32,4 341 95.131.000
Ripple 10,8 0,28 38.597.142.000
Bitcoin Cash 5,2 316 16.675.000
Litecoin 3,4 64 53.401.000
Dash 2,3 310 7.609.000
NEM 2 0,22 8.999.999.000
Monero 1,4 96 15.225.000
BitConnect 1,4 197 7.155.000
NEO 1,3 27 50.000.000
IOTA 1,2 0,45 2.779.530.000
Ethereum Classic 1,1 12 93.447.000

Cifrele din tabel au in vedere cotatiile inregistrate la data de 16 octombrie 2017

Pe scurt, ce inseamna tehnologia blockchain

Majoritatea monedelor virtuale se bazeaza pe blockchain. Simplistic vorbind, aceasta tehnologie reprezinta un Google Document foarte bine securizat, ce poate sa fie accesat si modificat de mai multe persoane. Tehnologia blockchain este practic o baza de date usor accesibila pentru utilizatori, in care orice modificare trebuie sa fie confirmata si criptata.

Bitcoin

Bitcoin este cea mai cunoscuta si cea mai folosita moneda virtuala in momentul de fata. Inventata de catre grupul sau utilizatorul anonim Satoshi Nakamoto, moneda foloseste tehnologie peer-to-peer pentru a opera fara o autoritate centrala sau o institutie bancara. “Minarea” bitcoin reprezinta practic activitatea de administrare a tranzactiilor si emiterea de noi monede bitcoin.

Bitcoin Cash

Bitcoin Cash este o moneda virtuala “rupta” din Bitcoin. Splitarea a avut loc la 1 august 2017. La acea data, 97% din minerii de bitcoin au votat in favoarea implementarii unei propuneri care in principiu ar trebui sa duca la o imbunatatire a vitezei de tranzactionare a bitcoin (Bitcoin Improvement Proposal – BIP 91).

Minerii care nu au fost de acord cu propunerea, afirmand ca aceasta indeparteaza bitcoin de scopul de baza – acela al unei monede de schimb, nu a unui instrument de investitii, s-au desparit de bitcoin-ul traditional, formand bitcoin cash.

Ethereum si Ethereum Clasic

Ethereum este o moneda virtuala care utilizeaza tehnologia blockchain pentru realizarea si executarea in siguranta a tranzactiilor. Ca si in cazul bitcoin, minerii de ether s-au despartit la un moment dat, rezultand astfel cele doua variante: Ethereum si Ethereum Clasic.

Despartirea a fost cauzata de un hacker, care profitand de un bug in contractul DAO (organizatie autonoma descentralizata) al Ethereum, a reusit sa sifoneze fonduri Ethereum. Pentru a preveni pierderea respectivelor fonduri, majoritatea minerilor de ether au fost de acord cu schimbarea regulilor de blockchain pe care moneda este bazata.

Minerii ‘conservatori’, care nu au fost de acord cu modificarea acestor reguli si au pastrat vechiul blockchain, au format astfel Ethereum Clasic.

Ripple

Ripple este una dintre putinele monede virtuale care nu se bazeaza pe bitcoin, fiind un sistem de decontare bruta in timp real bazat pe criptovaluta denumita XRP (ripples).

Pe propriul website, ripple este descris ca fiind “infrastructura de baza pentru tranzactile interbancare – o utilitate neutra pentru institutiile si sistemele financiare”.

Datorita specificului sau, ripple este folosit de un numar tot mai mare de banci, printre acestea aflandu-se UniCredit, UBS si Santander.

Litecoin

Din punct de vedere tehnic, litecoin este aproape identic bitcoin. Avantajul pe care litecoin il promoveaza este acela ca moneda permite o viteza de efecture a tranzactiilor mai rapida si in cantitati mai mari decat in cazul bitcoin, datorita implementarii solutiilor Segregated Witness si Lightning Network.

Dash

Dash este o alta valuta virtuala bazata pe bitcoin, care permite insa tranzactii instante, o guvernanta descentralizata, precum si tranzactii private. Dash a fost in trecut denumita si Darkcoin si Xcoin, datorita gradului sporit de anonimitate pe care il ofera.

NEM

NEM este o valuta virtuala lansata in data de 31 martie 2015, care foloseste tehnologie peer-to-peer. Moneda este scrisa in Java, avand in lucru si o versiune C++. Software-ul de blockchain al NEM este folosit si in blockchain-ul comercial Mijin, acesta fiind testat in special de institutiile financiare din Japonia.

Monero

Monero este o valuta virtuala open-source creata in aprilie 2014 si care se concentreaza pe scalabilitate, protejarea datelor si descentralizare. Spre deosebire de majoritatea valutelor virtuale derivate din bitcoin, monero se bazeaza pe protocolul CryptoNote, care a introdus diferente semnificative la nivelul algoritmilor folositi.

IOTA

IOTA este un registru open-source care nu foloseste tehnologia blockchain. Sistemul IOTA este peer-to-peer, tranzactiile avand loc direct intre utilizatori si avand un asa-zis “Coordonator” ca intermediar. Tranzactiile sunt confirmate atunci cand Coordonatorul a inclus schimbul in registrul sau.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri