In timp ce marile banci americane au inceput deja sa parieze pe o noua criza, oferind clientilor noi produse de investitii in aceasta directie, piata de capital romaneasca pare sa fie pe un trend pozitiv si are sanse mari sa atinga noi maxime pana la finalul anului. Simion Tihon, broker la Prime Transaction, este de parere ca nu a fost inca identificata o noua bula care sa genereze o criza, o varianta mai realista fiind sa vedem o serie de corectii.

“Despre o noua criza se vorbeste constant, pe masura ce se ating noi maxime ale indicilor internatonali. Pietele au crescut mult in ultimii ani, asa ca nu ar fi exclusa o corectie. Insa, nimeni nu a identificat o bula, ca atare ma astept mai degraba la corectii pe termmen mediu si doar daca se va identifica si o bula am putea vorbi si de o criza”, a declarat Simion Tihon la emisiunea Profesionistii in Investitii.

In aceasta perioada, investitorii pe pietele de capital ar trebui sa se uite atent la trei indicatori majori: dobanda, curs valutar si inflatie, fiecare avand efecte in rezultatele companiilor si in preturile de tranzactionare. Pe termen scurt, investitorii trebuie sa se uite si la rezultatele emitentilor BVB la 9 luni.

Investitorii sa se uite atent la dobanda, la cursul valutar si inflatie. Aceste lucruri vor avea efect in preturile de tranzac si in rezultatele companiile. Pe termen scurt ne vom uita la rezultatele companiilor noastre la 9 luni.

“Ma astept la continuarea trendului de rezultate pozitive. Este foarte important ce vom face si cu aceste rezultate, pentru ca pe baza lor putem face estimari realiste privind rezultatele anuale si calcule pentru dividendele de anul viitor”, a declarat brokerul.

Dupa un trimestru 3 destul de volatil, finalul anului ar trebui sa fie unul bun pe piata de capital, cu o revenire a indicelui BET in zona valorii de 8.500 de puncte, zona de maxime, considera Simion Tihon. Acesta se asteapta sa vada o recuperare a sectoarelor care au avut cel mai mult de suferit in ultimele luni, din cauza instabilitatii fiscale si a diferitelor declaratii, cum este cel bancar.

Listarea Sphera Group – la ce sa ne asteptam

In lipsa unor informatii complexe privind listarea Sphera Group, companie ce are in portofoliu brandurile Pizza Hut, KFC, Taco Bell, nu a avut reactii vizibile in piata. De fapt, Simion Tihon se asteapta sa vada volume mai mari si scaderi ale cotatiilor dupa publicarea prospectului, cand o parte dintre oameni vor vinde ca sa faca rost de lichiditati pentru IPO.

Pentru succesul listarii este nevoie de un context bun de piata si de un pret de listare care sa reflecte indicatorii financiari ai companiei. De asemenea, brokerul spune ca ar fi important ca acest viitor emitent sa fie lichid si dupa listare, fiind o optiune de diversificare a portofoliului.

Citeste aici o analiza completa De la lupta cu patiseriile de cartier, pe bursa. Piata fast-food inaintea listarii operatorului KFC, Pizza Hut si Taco Bell

Dupa o seceta de cativa ani in materie de listari private, listarile Medlife, de la inceputul anului, si apoi a Digi Communication pot fi exemple de succes pentru alti emitenti privati.

“Sper sa fie asa. Puterea exemplului e foarte importanta, sper vor da un exemplu si altor antreprenori si ca vor urma si alte listari private, lucru care ar ajuta piata locala de capital sa devina un concurent real pentru piata monetara”, a mai spus Simion Tihon.

In ceea ce priveste listarea Hidroelectrica, brokerul Prime Trasaction spera ca aceasta sa se realizeze pana la jumatatea anului viitor. Nu este, insa, la fel de optimist si in privinta altor listari de stat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri