Sphera Franchise Group, compania care detine francizele KFC, Pizza Hut si Taco Bell in Romania, a demarat marti o oferta publica initiala (IPO), compania mizand obtinerea a pana la 324,4 mil. lei prin listarea pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). La pretul maxim din oferta publica, compania s-ar afla pe locul 14 intr-un top al celor mai valoroase companii de pe bursa locala.

In 2016, profitul (estimat de companie) US Food Network Romania si Sphera Group a fost de 48,7 mil. lei, in crestere cu 16,7% fata de anul anterior, in vreme ce vanzarile din restaurante au inregistrat un avans de 26,5%, pana la nivelul de 417,5 mil. lei

Luand in calcul rezultatele pe primele sase luni ale holdingului si rezultatele pe 2016 ale celor mai importante companii din componenta acestuia, US Food Network SA (USFN) si American Restaurant System SA (ARS), indicatorul P/E (pret/profit pe actiune) calculat cu profitul net pe ultimele 12 luni ar fi intre 17 si 22,5, in functie de pretul final al ofertei. Indicatorul P/BV (pret/capital propriu pe actiune) cu activul net de la 30 iunie 2016 poate fi intre 9,67 si 12,76, in functie de pretul de oferta, iar P/S (pret/vanzari pe actiune) intre 1,72 si 2,27.

“Se observa ca multiplul raportat la capitalul propriu este ridicat comparativ cu ceilalti doi, in contextul pietei de capital locale. Explicatia principala este modelul de business bazat pe locatii inchiriate si pe rulaje mari”, mentioneaza analistii casei de brokeraj Prime Transaction.

La sase luni, marja de profit net a grupului era de 11,23%, in scadere usoara de la 11,5%, iar marja operationala de 11,86%, in scadere de la 13,66%.

“Marjele de profit, au fost foarte constante in ultimii ani, marja neta osciland intre 9,88% si 12,65% in ultimii trei ani in cazul celei mai mari companii din holding, USFN. Modelul de business de care vorbeam anterior face ca si rentabilitatea capitalului propriu (ROE) sa fie la un nivel extrem de ridicat, 56,7% cu profitul pe ultimele 12 luni si capitalul propriu la 30 iunie 2017. In anii trecuti, ROE era chiar mai mare, depasind in unele cazuri 80%”, au calculat analistii Prime Transaction.

Gradul de indatorare al grupului este unul moderat, 24,11% luand in calcul doar imprumuturile purtatoare de dobanda si 48,6% cu datoriile comerciale incluse.

*Profitul pe ultimele 12 luni si vanzarile pe ultimele 12 luni iau in calcul rezultatele Sphera Group la 30 iunie 2016 (estimate de companie) si 30 iunie 2017 si pe cele pe anul 2016 ale US Food Network si American Restaurant System.

Cum este organizata compania

Sphera isi desfasoara activitatea in trei segmente ale sectorului de servicii de alimentatie: restaurante cu servire rapida (prin brandul KFC), restaurante cu servire completa (prin brandul Pizza Hut Dine-In) si livrare la domiciliu (prin brandul Pizza Hut Delivery).

Sphera Group este societatea mama a cinci companii:

  • US Food Network Republica Moldova, care opereaza restaurantele sub brandul KFC in Republica Moldova.
  • American Restaurant System Romania care detine drepturi de franciza pentru operarea restaurantelor sub brandul Pizza Hut in Romania.
  • US Food Network Romania care detine drepturi de franciza pentru operarea restaurantelor sub brandul KFC in Romania.
  • US Food Network Italia care detine drepturi de franciza pentru operarea restaurantelor sub brandul KFC in anumite regiuni din nordul Italiei.
  • California Fresh Flavors Romania care detine drepturi de franciza pentru administrarea restaurantelor sub brandul Taco Bell in Romania;

La data Prospectului, capitalul social emis, subscris si integral varsat al Sphera Group este impartit in 38.799.340 actiuni nominative.

Detaliile IPO-ului Sphera Group

Oferta se va desfasura intre 24 octombrie si 2 noiembrie 2017, urmand ca tranzactia sa aiba loc pe 3 noiembrie. Subscrierea va putea fi efectuata prin intermediarii membri ai consortiului sau prin orice alt intermediar de la BVB care a semnat un angajament cu consortiul de intermediere.

Listarea se va face prin vanzarea de actiuni pe piata secundara, cea mai mare parte fiind vandute de actionarul Lunic Franchising and Consulting Ltd., din Cipru si MBL Computers, din Romania. Lunic va vinde toate actiunile pe care le detine in momentul de fata, 8.667.773 actiuni, echivalent cu 22,34% din capitalul social al companiei, in timp ce MBL Computers va vinde 1.163.980 actiuni din cele 8.923.848 actiuni pe care le detine. Actionarul din spatele Lunic Franchising este Lucian Vlad, iar in spatele MBL Computers este Nicolae Badea. Dupa vanzarea actiunilor, cel mai mare actionar va ramane Radu Dimofte, cu 43,67% din actiuni, prin intermediul Tatika Investments Ltd si i Wellkept Group SA, urmat de Nicolae Badea, cu 20%, prin intermediul MBL Computers si Lucian Vlad, cu 10,99% prin intermediul Anasa Properties SRL.

Oferta va fi structurata pe doua transe, una pentru investitorii de retail si una pentru investitorii institutionali. Initial, 15% din actiunile oferite vor fi alocate catre transa investitorilor de retail, iar 85% catre cea a investitorilor institutionali, urmand ca la final sa poata fi facute realocari intre cele doua. Pretul final va fi stabilit in urma subscrierilor de pe transa investitorilor institutionali, putand sa se situeze intre 25 si 33 de lei pe actiune. La final, alocarea pentru transa de retail va fi pro-rata, fiecare investitor urmand sa primeasca actiuni proportional cu subscrierea, in functie de rata de alocare decisa de vanzatori si intermediari.

Spre deosebire de majoritatea listarilor din ultima perioada, la Sphera Franchise Group nu exista niciun discount pentru subscrierea in primele zile ale ofertei pe transa de retail. Discounturile oferite la Med Life sau la Digi Communications au atras un numar mare de investitori, ducand la suprasubscrieri foarte mari, mai ales la Digi. De asemenea, nu exista nici alocare garantata pentru o parte a investitorilor mici, asa cum s-a intamplat in alte cazuri. Exista insa o limita minima de subscriere de 100 de actiuni. Asta ar insemna o suma de 3.300 de lei la pretul maxim de oferta, la care va trebui facuta subscrierea pe transa investitorilor de retail.

Subscrierile sunt irevocabile si nu pot fi modificate, exceptand cazul in care va aparea un amendament la prospectul de oferta pe perioada derularii acesteia. Dupa listarea la BVB, echivalentul a 10% din oferta va putea fi folosit pentru stabilizarea pretului actiunilor, fara sa existe insa o obligatie in acest sens din partea intermediarilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri