Vastint Romania, parte a grupului Interogo Holding AG din Elevetia de servicii financiare si imobiliare, care s-a desprins din Inter IKEA Group in mai 2016, a inaugurat la finele saptamanii trecute primele doua cladiri, in suprafata totala de 32.000 metri patrati de spatii de birouri inchiriabili, din cadrul proiectului mixt Timpuri Noi Square din Capitala. Cele doua cladiri se afla la un grad de ocupare de doar 70%, comparativ cu media de peste 95% din zona Calea Floreasca - Barbu Vacarescu, de exemplu, in special, deoarece dezvoltatorul nu a mizat pe atingerea unei rate de neocupare cat mai reduse in perioada constructiei, insa Antoniu Panait, director general al Vastint Romania, afirma ca este optimist si mizeaza pe locatia "centrala" in oras a proiectului Timpuri Noi Square in a atrage noi chiriasi.

"Vrem sa redam orasului aceasta zona centrala care a fost uitata pana acum, dar este puternic conectata cu ju­matatea predominant rezidentiala a orasului, in special prin magistralele M1 si M3 ce tra­verseaza intreg Bucurestiul. Aici suntem intotdeauna contrar traficul obisnuit spre locul de munca din Capitala. De altfel, exista un numar foarte mare de oameni care fac naveta intre zonele mari de birouri din nord si zonele unde locuiesc. Putem spune ca in fiecare zi acestia «migreaza» dintr-o parte in cealalta a orasului. Dimineata intr-o directie, seara in alta directie. Cu siguranta ca dupa o ora dimineata de stat in trafic, performanta angajatului se reduce", spune Antoniu Panait (foto).

El adauga ca Vastint poarta in conitnuare negocieri cu potentiali chiriasi pentru Timpuri Noi Square, iar, in ceea ce priveste chiria pe metru patrat in cadrul acestui proiect headline-ul porneste de la 16 euro pe metru patrat si, in functie de chirias, de suprafata inchiriata si de termenul agreat intre parti, chiria neta effectiva poate sa varieze foarte mult.

"Diferenta de cost al chiriei pe metru patrat intre spatii de birouri din alte zone si acest proiect este de cativa euro. Cum, in medie, fiecare anajat are nevoie de 10 mp, doi euro in plus la chiria lunara, multiplicati cu 10 inseamna 20 de euro, per angajat mai mult pe luna aici, intr- zona centrala a orasului. Pe de alta parte, in partea cealalta ai nevoie de: salarii mai mari abonamente de transport in comun, combustibil, fluctuatia personalului, ceea ce inseamna un cost foarte mare pentru a motiva angajatul sa ramana la tine in companie intr-o zona indepartatata de casa", mai arata Antoniu Panait.

Vastint a inchiriat deja spatii de birouri din cele doua cladiri catre companii de IT, servicii profesionale, FMCG sau servicii financiarem printre care: Kruk (4.000 mp), Fratelli (1.800 mp), dcs plus (1.675 mp), Impact Hub Bucuresti (1.675 mp), Tremend Software Consulting (1.300 mp), Netcentric Eastern Europe (1.000 mp), Phoenix Contact (900 mp) s.a.m.d., gazduind, de asemenea, pana la 2.000 de angajati care isi desfasoara activitatea aici.

Constructia celei de-a treia cladiri de spatii de birouri, cu o suprafata totala de 20.000 metri patrati inchiriabili de spatii comerciale si de birouri clasa A, a fost inceputa in iulie 2017 si va fi finalizata pana la finele anului urmator, mai arata Antoniu Panait. La final, intreg proiectul Timpuri Noi Square va avea o suprafata inchiriabila planificata de 100.000 mp de birouri si spatii comerciale.

Seful Vastint nu a dorit sa ofere informatii cu privire la investitia totala necesara intregului proiect dar, potrivit estimarilor wall-street.ro, costurile totale de constructie s-ar ridica la aproximativ 75 de milioane de euro, in conditiile in care Ronen Ginsburg, CEO Danya Cebus, contractorul general al primelor doua cladiri livrate a declarat ca in Capitala costul de constructie pe metru patrat pentru spatii de birouri de clasa A nu scade sub 750 de euro.

Antoniu Panait mai arata ca Vastint are in plan sa dezvolte in cadrul proiectului si un numar de 4-500 de apartamente. "Decizia de a incepe faza de rezidential nu este conditionata. Terenul are o crestere naturala, organica si atunci este normal sa finalizam mai intai partea de spatii de birouri. Va depinde, de asemenea, si cat de repede absoarbe piata ceea ce noi construim in prezent".

Referitor la o eventuala vanzare a proiectului Timpuri Noi Square, seful Vastint spune ca strategia companiei este de a pastra cladirile de spatii birouri in portofoliu. "Rolul nostru este sa cream un portofoliu solid de cladiri pentru Vastint, pe care sa le pastram. Vastint este un grup de sine statator care are fonduri proprii si investeste in dezvoltare imobiliara. Permanent ne uitam dupa noi oportunitati de achizitii de terenuri in Bucuresti. Ceea ce controlan astazi este terenul din Timpuri Noi de 54.000 mp, fostul site Baduc de 20.000 mp, unde dezvoltam Business Garden, si 48.000 de mp in Sisesti".

In ceea ce priveste La Business Garden, Antoniu Panait arata ca Vastint poarta discutii cu chiriasi "foarte mari", dar "focusul este in prezent" pe constructia proiectului. "Estimam ca vom finaliza proiectul la sfarsitul anului viitor sau la inceput de 2019, in functie de obtinerea autorizatiilor. Va fi o singura faza de 43.000 mp de spatii de birouri inchiriabili", conchide Antoniu Panait.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri