Modificarile fiscale si noile impozite anuntate de reprezentantii guvernului Tudose au dus la 10 sedinte consecutive de scaderi pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), suficient cat sa stearga aproape 3% din castigurile de anul acesta si pozitionand piata locala pe o traiectorie complet opusa pietelor financiare internationale, unde optimismul persista.

Actiunile companiilor romanesti tranzactionate pe bursa au inceput bine luna octombrie, insa imediat dupa anuntul introducerii taxei de solidaritate de 2% aproape toti indicii bursei au inceput sa scada, seria negativa continuand neintrerupta pana la finalul lunii. Evolutia a fost diametral opusa Bursei din New York, cea care adeseaza dicteaza ritmul global si care in octombrie a urcat cu 2,1% pe indicele S&P 500, comparativ cu o scadere de 0,6% a indicelui romanesc BET.

Optimismul a caracterizat si vestul Europei in octombrie, benchmark-ul S&P Europe 350 inregistrand un plus de 1,4%.

“Deciziile si discutiile cu privire la politicile fiscale si viitorul Pilonului II de pensii sunt cele care au defazat piata romaneasca fata de bursele externe. Chiar daca unele dintre masurile discutate nu vor ajunge sa fie puse in practica, aceste derapaje de opinii politice conduc la instabilitate in toata piata financiara romaneasca, nu doar pe bursa; efectele au fost vizibile si la nivelul cursului valutar, cat si in piata monetara”, spune Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al casei de brokeraj Estinvest.

In seara zilei de 17 octombrie, Ionut Misa, ministrul Finantelor, a anuntat ca Guvernul vrea sa introduca o asa-zisa “taxa de solidaritate” de 2% pe fondul de salarii al companiilor, generalizat. Tot luna aceasta, cabientul Tudose a lansat ideea instituirii unui impozit de 1% din cifra de afaceri pentru firmele cu vanzari mai mici de 1 mil. euro pe an, precum si cea a unui impozit special pentru persoanele care vand mai mult de doua autoturisme pe an.

Nu in ultimul rand, la finalul saptamanii trecute, Guvernul a trimis Comisiei Europene un raport in care se concluzioneaza ca nivelul contributiilor care ajung la fondurile administrate privat va fi redus. Stirea are un puternic impact negativ asupra evolutiei Bursei de Valori Bucuresti, unde fondurile de pensii private sunt printre principalii cumparatori si detinatori de actiuni.

“Daca s-ar reduce contributiile, in piata se asteapta ca fondurile de pensii sa aloce mai putini bani investitiilor pe bursa, sau, mai rau, sa inceapa sa isi reduca portofoliile de actiuni romanesti – ambele masuri avand un impact evident negativ asupra pietei”, considera Marcel Murgoci.

Acesta considera ca o posibila revenire a pietei ar putea avea loc in noiembrie, impulsionata de anunturile companiilor privind rezultatele financiare inregistrate la finalul primelor 9 luni din anul 2017.

“Daca vom avea un sezon de rezultate financiare pozitive, atunci anunturile companiilor din noiembrie s-ar putea sa contrabalanseze sentimentul negativ indus recent de mediul politic”, adauga brokerul.

BRD este prima companie de talie mare care isi va publica rezultatele financiare la 9 luni, anuntul fiind asteptat vineri, 3 noiembrie. Medlife (6 noiembrie)si Petrom (9 noiembrie) sunt urmatoarele pe lista, in vreme ce restul marilor companii de pe bursa isi vor anunta cifrele in partea a doua a lunii.

Procentele din articol si grafic au fost calculate avand in vedere preturile inregistrate la inchiderea sedintelor bursiere din data de 30 septembrie

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri