Mediul legislativ instabil din ultima perioada, politicile economice incerte si toate initiativele legislative ce urmeaza sa aiba efecte in economie si pietele financiare arunca piata financiara locala intr-un con de umbra. In baza acestor decizii, administratorii de fonduri fac diverse scenarii pentru viitor, in care piata locala de capital are diferite niveluri de atractivitate. “In acest moment, piata financiara locala nu este atractiva, riscurile sunt mai mari decat randamentele potentiale. De aceea, suntem neutri pe tot ce inseamna active romanesti”, a declarat Dragos Manolescu, deputy CEO la OTP Asset Management in emisiunea Profesionistii in Investitii.

“In momentele de instabilitate din Romania, am sesizat o tendinta in randul clientilor de a se muta din active romanesti in fonduri cu expunere globala, din cauza riscului. Nu sunt foarte pozitivi pentru piata locala”, a completat acesta.

La nivel global, suntem pe al doilea cel mai lung ciclu de crestere economica din toate timpurile. Din ce in ce mai multi analisti se asteapta la o noua criza economica, pana in 2019-2020. Dragos Manolescu este de acord cu aceasta teorie si spune ca, mai devreme sau mai tarziu, criza va veni, insa investitiile pe orizonturi de timp lungi si foarte lungi nu vor fi afectate.

Insa, un aspect important care trebuie luat in considerare este tocmai faptul ca traim intr-un peisaj geo-politic care se transforma, cu politici ale SUA diferite, cu China expanionista, Brexit etc.

“Traim intr-un mediu cu provocari si trebuie sa ne adaptam. Ma ingrijoreaza ceea ce se intampla din punct de vedere tehnologic, ce urmeaza in urmatoarele decenii si cum va fi afectat mediul social. Noi ne uitam spre companii care sa profite de pe urma evolutiilor tehnologice, dar pe termen lung, daca robotii vor putea inlocui orice om, vom avea cu totii o problema”.

Educatia financiara, element cheie in cresterea pietei

Fata de decembrie 2016, activele fondurilor de investitii au crescut cu 7%, ajungand la peste 26 de miliarde lei. Suma este totusi mica, daca ne raportam la stocurile depozitelor bancare, a explicat Dragos Manolescu.

"Conform ultimelor raportari ale BNR, stocul depozitelor gospodariilor este de peste 170 miliarde lei, din care peste 64 miliarde sunt in depozite overnight si in conturi de economii, adica au dobanzi aproape de 0. In aceste conditii, conform calculelor OTP, de fapt, din suma totala de 26 de miliarde lei - active in administrare ale fondurilor mutuale, investitorii de retail ar detine intre 18 si 19 miliarde, deci un grad de penetrare de 11% in depozitele bancare. Acest grad de penetrare este unul redus, in comparatie cu alte tari. De exemplu, in Ungaria, un cetatean economiseste in medie peste 2 salarii in depozite si aproximativ la fel in fonduri mutuale. In regiune, cu exceptia Bulgariei, Romania este codasa in ceea ce priveste ponderea fondurilor mutuale in totalul economiilor", a explicat Dragos Manolescu.

Activele totale ale fondurilor mutuale reprezinta, in acest moment, 4% din PIB-ul Romaniei (fara a lua in calcul Fondul Proprietea si SIF-urile). Pentru comparatie, in Ungaria acest procent este de 20%, iar in tarile dinspre Vest depaseste chiar si 80 de procente.

Reprezentantul OTP Asset Management se asteapta ca in 10-15 ani, aceasta cifra sa ajunga spre 20 si in Romania. In aceasta evolutie, un rol esential il are educatia financiara continua si asumata, mai ales ca este nevoie de educarea unor generatii.

Initiativele de educatie financiara au inceput in grupul OTP din 2007, initial cu proiecte de educare a forteu de vanzari din banca, acestea fiind extinse si pentru publicul larg din 2013.

“Clientul are contact direct cu angajatul bancii. Daca cel care vinde nu intelege produsul, nu va putea sa vanda. Apoi, un client educat financiar va putea sa inteleaga mai bine produsele, avantajele, obiectivele pe termen lung si va face pasul spre diversificare”, a explicat Manolescu.

OTP Asset Management are in administrare active de aproximativ 150 de milioane de euro iar obiectivul strategic al companiei este orientarea spre fondurile cu valoare adaugata mai mare, cu componenta de actiuni. In acest moment, 81% din activele administrate sunt in astfel de fonduri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri