Romania se apropie de o criza a capacitatilor de productie a energiei

Romania se apropie de o criza a capacitatilor de productie energie, din cauza ca majoritatea centralelor au durata de viata depasita si se pot defecta major in orice moment, a declarat intr-o conferinta de presa, seful catedrei UNESCO din UPB, Aureliu Leca, citata de NewsIn.

Potrivit profesorului Universitatii Politehnice Bucuresti (UPB), "Romania risca sa devina un importator net de energie, din cauza ca instalatiile de producere au durata de viata cu mult depasita si pe parcurs o serie de unitati, daca nu sunt reconstruite, vor cadea".

Leca a mai spus ca Romania se apropie de o criza in ceea ce priveste capacitatea de producere a energiei, pentru ca privatizarea in acest sector intarzie, iar investitiile facute de stat sunt nesemnificative, din lipsa fondurilor.
"Cele mai eficiente sisteme de incalzire urbana au pierderi de 30%, in timp ce acelea mai putin eficiente au pierderi de 80%", a avertizat expertul in domeniul energiei. El a adaugat ca toate aceste pierderi sunt acoperite de populatie prin facturile platite.

Potrivit Politicii Energetice a Romaniei, elaborata de Ministerul Economiei, din cauza ca o mare parte dintre producatorii de energie sunt nerestructurati si/sau acumuleaza pe zi ce trece tot mai multe datorii, statul ar trebui sa investeasca peste 8,81 miliarde de euro numai in perioada 2006-2009 pentru ca sistemul energetic sa devina competitiv si sigur.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Comisia Europeană aşteaptă un declin al economiei României de 6% în 2020
Setari Cookie-uri