PSD2 va intra in vigoare la inceputul anului 2018, creand un val de schimbari fara precend la nivelul sistemului financiar. Aceasta directiva europeana a serviciilor de plata impinge jucatorii traditionali catre schimbari radicale, schimbari ce isi vor pune amprenta in mare parte pe zona de digitalizare. Mai multi jucatori din piata au vorbit la Fintech Banking Summit, eveniment organizat de catre NOCASH, despre felul in care bancile pe care le reprezinta vad aceasta directiva si felul in care vor gestiona reglementarile impuse prin intermediul ei.

Noua directiva europeana a serviciilor de plata s-a aflat in dezbaterea autoritatilor si a mediului de business la Institutul Bancar Roman din Bucuresti pe 28 si 29 noiembrie cu ocazia Fintech Banking Summit, organizat de catre NOCASH. Mai multi jucatori din piata au vorbit in prima zi a summit-ului despre procesul de transpunere a directivei si despre planurile bancilor pe care le reprezinta.

ING Bank: Interfata API a ING Bank va fi lansata inainte de finalul trimestrului 2 al anului 2018

Laura Crintea, business strategy manager daily banking la ING, a anuntat in cadrul Fintech Banking Summit ca banca pe care o reprezinta va avea interfata “API”, necesara in procesul de implementare a directivei PSD2, inainte de finalul trimestrului doi din 2018. Prin intermediul acestei platforme, clientii se pot bucura atat de serviciile bancii cat si a altor jucatori din industria financiara. Reprezentanta ING a precizat ca acest proces reprezinta o oportunitate pentru banca in ceea ce priveste dezvoltarea unor noi parteneriate, fintech-urile nefiind percepute ca si competitori.

“Noi nu vedem un fintech ca fiind un competitor, ci vedem un furnizor al unei solutii punctuale pe care noi, bancile, o putem integra. Avem informatii cu care ii putem ajuta, astfel incat sa creem un ecosistem bun pentru clienti”, a declarat Laura Crintea.

Reprezentanta ING a precizat ca banca pe care o reprezinta a trecut prin schimbari majore anul acesta, preluand modelul bancii mama in ceea ce priveste organizarea, schimbari care au fost facute pentru a tine pasul cu felul in care evolueaza industria financiara.

“De la 1 septembrie 2017, ING Romania a preluat modelul bancii mama si s-a organizat intr-o structura de lucru specifica companiilor inovatoare precum Google, Facebook etc. Daca pana acum toate bancile lucrau pe structura de <<siloz>> si nimeni nu avea viziunea clientului final, acum ne-am organizat in 10 structuri, fiecare structura avand mai multe echipe formate din maxim 9 persoane cu competente complementare, respectiv IT, operatiuni, UX, Leagle, etc.”, a adaugat reprezentanta ING.

Raiffeisen Bank: Lucram cu bancile din grup la o platforma comuna, va fi lansata mai devreme in Cehia si Slovacia

Pentru a reusi sa implementeze conditiile directivei PSD2, Raiffeisen Bank lucreaza, alaturi de toata bancile din grup, la o platforma comuna care va fi lansata mai devreme in Cehia si Slovacia, din cauza legislatiei mai agresiva, conform declaratiilor date de catre Florin Boldescu, digital banking manager. Platforma ar urma sa fie disponibila si operatorului din Romania inainte de finalul lui 2018. Reprezentantul bancii este de parere ca PSD2 va aduce o schimbare in "ADN-ul" bancilor.

"Inovatia, digitalizarea si PSD2 pun bancile in situatia in care trebuie sa isi asume riscuri si in unele cazuri sa rescrie regulile. Bancile nu sunt neaparat mai putin inovative din cauza faptului ca oamenii din interiorul bancii sunt mai putini inovativi, ci ADN-ul bancii presupune o abordare mai complexa si mai asezata si o grija a oamenilor din sistem de a intelege complexitatea schimbarii", precizeaza Florin Boldescu.

BCR: Pe zona de compliance o sa fim gata in ianuarie 2018

Marian Ignat, executive director digital banking division la BCR, mizeaza pe deschidere si pe agilitate in ceea ce priveste transpunerea PSD2. Reprezentantul bancii a anuntat ca BCR va finaliza procesul de transpunere a directivei pe partea de compliance pana la intrarea in vigoare a acesteia, iar pe zona de open API, procedura va fi finalizata pana la finalul lui 2018, BCR colaborand deja cu mai multe fintech-uri.

"Noi ca si banca nu reusim intotdeauna sa gasim cele mai bune solutii pentru clientii nostri si de aceea trebuie sa externalizam pe partea de inovatie, uitandu-ne dupa persoana/institutia potrivita la care sa mergem si sa le spunem <<Hai sa lucram impreuna ca sa cream un serviciu cu valoarea adaugata pentru clientii nostri comuni>>. Nu trebuie sa avem frica de a pierde din exclusivitate, pentru ca asta e problema, daca depasim aceasta bariera vom avea de castigat, pentru ca vom reusi sa oferim solutiile cele mai bune clientilor." adauga Marian Ignat.

PSD2 va facilita accesul oricarei companii nebancare , autorizate de catre institutiile de reglementare si supraveghere, accesul la informatiile bancilor, avand posibilitatea de a furniza clientilor servicii suplimentare.

Sursa foto: Sergey Nivens / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri