Agentia Standard&Poor’s considera ca industria bancara romaneasca se situeaza la un nivel de risc similar celui din Croatia, Bulgaria sau Indonezia, calificativul de risc acordat fiind de 7 din 10 (unde 10 reprezinta cel mai ridicat nivel de risc). La nivel de tara, analistii S&P consider ca dezechilibrele economice din Romania se situeaza la un nivel intermediar, iar trendul economic este unul stabil.

S&P evalueaza institutiile de credit la nivel de tara in functie de plusurile si minusurile economiilor si sistemelor bancare locale. Rezultatul analizei este transpus in indicatorul BICRA (Banking Industry Country Risk Assessment) care variaza de la 1 la 10.

Niciun sistem bancar din lume nu are in prezent calificativul 1 (cel mai scazut risc posibil). Din Europa, cele mai sigure banci sunt cele din Germania, Norvegia, Finlanda, Belgia, Elvetia, Suedia si Luxemburg, in vreme ce la nivel global se remarca cele din Canada, Japonia si Hong Kong.

Romania se plaseaza in jumatatea inferioara a clasamentului mondial al riscurilor bancare, avand un calificativ de 7, intalnit si in cazul unor tari precum Bulgaria, Portugalia, Maroc sau Guatemala. Vecinii maghiari se situeaza cu o treapta mai sus, sistemul bancar din Ungaria avand calificativul 6, in vreme ce Ucraina se afla in randul tarilor cu cel mai mare nivel de risc (10), alaturi de state precum Grecia si Nigeria.

Tara Indicator de risc BICRA *Rating tara Dezechilibre economice Risc de credit in economie
Sisteme bancare cu risc foarte scazut
Germania 2 AAA/Stable/A-1+ Foarte scazut Scazut
Elvetia 2 AAA/Stable/A-1+ Scazut Scazut
Canada 2 AAA/Stable/A-1+ Intermediar Scazut
Finlanda 2 AA+/Stable/A-1+ Scazut Scazut
Luxemburg 2 AAA/Stable/A-1+ Scazut Scazut
Sisteme bancare cu risc mediu-ridicat
Costa Rica 7 BB-/Negative/B Intermediar Foarte ridicat
Romania 7 BBB-/Stable/A-3 Intermediar Foarte ridicat
Bulgaria 7 BB+/Positive/B Intermediar Foarte ridicat
Croatia 7 BB/Positive/B Ridicat Foarte ridicat
Indonezia 7 BBB-/Stable/A-3 Intermediar Foarte ridicat
Sisteme bancare cu risc foarte ridicat
Egipt 10 B-/Stable/B Foarte ridicat Extrem de ridicat
Mongolia 10 B-/Stable/B Foarte ridicat Extrem de ridicat
Nigeria 10 B/Stable/B Ridicat Extrem de ridicat
Belarus 10 B/Stable/B Foarte ridicat Extrem de ridicat
Ucraina 10 B-/Stable/B Extrem de ridicat Extrem de ridicat

*Rating pentru datoriile pe termen scurt si lung in moneda locala

Sursa date: S&P

S&P ia in calcul structura si stabilitatea economiilor tarilor analizate pentru stabilirea indicelui final in cazul fiecarui sistem bancar. Romania are un rating de tara BBB-/A-3 atat pentru datoriile pe termen scurt, cat si pentru cele pe termen lung scurt in valuta si moneda locala. Perspectiva economiei locale este stabila in viziunea S&P.

Rata creditelor neperformante din Romania era de 7,96% la finalul primelor 9 luni din 2017, fata de 4,5% media UE si 8% pragul de alerta stabilit de Autoritatea Bancara Europeana (ABE). Raportul Cost/Venit al bancilor romanesti este singurul situat in banda rosie de semnal ABE: 61,5%, fata de maxim 60%.

Indicatori de risc - sistemul bancar romanesc

Indicator Interval maxim stabilit de ABE Romania Medie UE
Fonduri proprii de nivel 1 >12% 17,15 15,7
Fonduri proprii de nivel 1 de baza >11% 17,15 14,3
Rata credite neperformante <8% 7,96 4,5
Grad acoperire credite neperformante cu provizioane >40% 59,37 45
Rata creditelor si avansurilor cu masuri de restructurare <4% 5,85 2,9
ROE >6% 12,14 7
Cost/Venit <60% 54,8 61,5
Credite/Depozite pentru populatie si societati nefinanciare <150% 76,3 117,5
Total datorii/Total capitaluri proprii <15x 7,8 14,2

Sursa date: BNR (Raport asupra stabilitatii financiare - decembrie 2017)

Indicatorii de lichiditate ai sectorului bancar romanesc continua sa se situeze, in medie, la un nivel semnificativ superior valorilor minime reglementate. “Indicatorii specifici calitatii activelor bancare s-au ameliorat (rata creditelor neperformante a scazut sub 8%, ajungand in zona considerata cu risc mediu de Autoritatea Bancara Europeana), iar gradul de acoperire cu provizioane s-a imbunatatit si ramane adecvat”, se mentioneaza intr-un raport al BNR.

Potrivit BNR, principalele riscuri la adresa stabilitatii financiare sunt reprezentate de deteriorarea increderii investitorilor in economiile emergente, tensionarea echilibrelor macroeconomice si cresterea indatorarii populatiei atat prin canalul bancilor, cat si al institutiile financiare nebancare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri