Cresterea deficitului de cont curent si reducerea controlului BNR asupra cursului de schimb va face ca leul sa se deprecieze cu inca 10 bani fata de euro in 2018, spun analistii BCR Eugen Sinca si Dumitru Dulgheru, care au dat o estimare pe curs de 4,73 lei/euro la finalul urmatoarelor 12 luni.

Presiune pe leu

Leul a pierdut teren fata de euro la inceputul lui noiembrie, dupa ce guvernatorul BNR Mugur Isarescu a vorbit despre o flexibilitate mai mare a cursului de schimb. Acesta a lasat sa se inteleaga faptul ca banca centrala se va concentra mai mult pe controlul dobanzilor si mai putin pe controlul cursului.

“In afara de afirmatiile guvernatorului, leul este in continuare sub presiunea unui deficit de cont curent in crestere, fapt care a facut din moneda locala una dintre valutele cu cele mai slabe performante din Europa Centrala si de Est in 2017”, mentioneaza analistii BCR.

Acestia spun ca scenariul unei deprecieri modeste a leului in urmatoarele trimestre este cel mai posibil, avand in vedere riscurile ce vizeaza deficitul de cont si deficitul bugetar. De asemenea, reprezentantii BCR nu se asteapta ca evenimentele din tara sa aiba un impact puternic asupra volatilitatii leului, factorii externi urmand sa fie cei mai importanti din acest punct de vedere.

“Estimarea noastra pe cursul de schimb leu-euro este de 4,73 in decembrie 2018”.

Spot T1 2018 T2 2018 T3 2018 T4 2018
EUR/RON 4,63 4,65 4,65 4,70 4,73
USD/RON 3,85 4,12 4,19 4,27 4,22

Estimarea BCR este cu 2,1% peste cursul oficial de 4,63 lei/euro anuntat ieri de BNR.

BCR se asteapta la patru cresteri ale dobanzii cheie in 2018, prima urmand sa fie anuntata de BNR cel mai probabil in primul trimestru.

Dupa sedinta din noiembrie, BNR a anuntat ca va interveni cu toate instrumentele de care dispune pentru a stabiliza dobanzile din piata monetara in jurul ratei de politica monetara, in prezent situata la 1,75% pe an. In schimb, cursul va fluctua mai mult in perioada urmatoare. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a explicat schimbarea de abordare prin faptul ca, in prezent, dobanzile sunt mai importante decat cursul, avand in vedere scaderea creditului in valuta ca pondere in total sub 40%.

Politic – Guvernul va evita in ultimul moment o ‘coliziune’ cu Comisia Europeana

Coalitia de guvernare PSD – ALDE este sustinuta in prezent de 54% dintre parlamentari, in vreme ce o alianta extinsa cu UDMR si reprezentantii altor minoritati urca nivelul de sustinere la 64%. In aceste conditii, analistii BCR se asteapta ca deciziile Parlamentului sa fie adoptate cu rapiditate anul viitor, Guvernul urmand sa implementeze aproape orice masura economica fara ca opozitia sa poata face ceva.

In noiembrie, Consiliul Uniunii Europene a cerut Romaniei sa ia masuri pentru a corecta o abatere bugetara semnificativa, stabilind totodata un termen limita – 15 aprilie 2018 – pentru ca tara statul sa prezinte un raport privind actiunile intreprinse ca raspuns la recomandarea revizuita.

“Credem ca Guvernul va evita in ultimul moment orice ‘coliziune’ cu reprezentantii Consiliului UE si vor propune o serie de masuri de consolidare fiscala in trimestrele care vor urma. Pana acum, au fost anuntate deja o serie de astfel de masuri cu impact modest asupra reducerii cheltuielor guvernamentale: printre acestea amintim obligarea autoritatilor sa reduca cheltuielile cu 10% la bunuri si servicii, blocarea angajarilor pe 50% din locurile vacante in institutiile publice, sau compensarea orelor suplimentare doar cu zile de concediu”, mentioneaza Mihai Dulgheru.

Economia pierde din viteza: cresterea PIB se reduce la 4% anul viitor

2015 2016 2017* 2018* 2019*
PIB +3,9% +4,8% +7,1% +4,1% +2,4%
Consum privat +5,9% +7,3% +8,4% +5,5% +3,1%

*Estimari BCR

Toamna acestui an a adus o surpriza economica majora, cresterea reala a PIB in T3 depasind chiar si estimarile cele mai optimiste, cel mai probabil, Romania urmand sa inregistreze la finalul lui 2017 o crestere economica de aproximativ 7%.

Produsul Intern Brut a inregistrat in trimestrul al treilea al anului o crestere cu 8,8% pe seria bruta si cu 8,6% pe seria ajustata sezonier. De asemenea, in primele noua luni, PIB a crescut, comparativ cu perioada ianuarie - septembrie 2016, cu 7,0%, pe seria bruta si cu 6,9% pe seria ajustata sezonier. Evolutia s-a datorat in buna parte cresterii din T3 cu 33,4% (y/y) a agriculturii.

“Ne asteptam la o incetinire a ritmului de crestere al economiei spre 4% in 2018, din cauza unei reduceri a consumului gospodariilor si din cauza rezultatelor nesigure al invesitiilor publice care vor pune presiune pe veniturile bugetare”, spun analistii BCR.

Consumul gospodariilor va scadea in contextul recentei cresteri a preturilor, in vreme ce increderea consumatorilor s-a deteriorat in octombrie si noiembrie, probabil din cauza schimbarilor rapide ale mediului fiscal, au mai adaugat reprezentantii bancii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri F