Deficitul de cont curent al Romaniei a ajuns, in primele noua luni ale anului curent, la 6,6 miliarde de euro, in crestere cu 46,6%, fata de perioada similara a anului anterior, din cauza accentuarii dezechilibrului balantei comerciale, releva datele publicate de banca centrala.

Deficitul comercial a insumat, in intervalul ianuarie-septembrie, 7,4 miliarde de euro, in urcare cu 53,3% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, pe fondul cresterii mai accentuate a importurilor in raport cu exporturile.

Deficitul din comertul cu bunuri a fost contrabalansat firav de sectorul serviciilor, unde s-a inregistrat un plus de 324 de milioane de euro, in special datorita subdomeniului "alte servicii" (514 milioane de euro) si turism (6 milioane de euro). Transporturile au contribuit la adancirea deficitului de cont curent cu un sold negativ de 196 de milioane de euro, in primele noua luni ale anului.

Din Romania au plecat, in primele noua luni ale anului 2,2 miliarde de euro, in timp ce anul trecut suma totala era de aproximativ doua miliarde de euro, arata domeniul "venituri" din contul curent.

Elementul care atenueaza semnificativ deficitul de cont curent ramane transferul de venituri de la muncitorii romani care lucreaza in strainatate si care a cumulat, in primele noua luni ale anului, 2,6 miliarde de euro, in timp ce anul trecut se cifra la 2,4 miliarde de euro.

Deficitul de cont curent de 6,6 miliarde de euro a fost acoperit in proportie de 72,5 la suta prin investitii straine directe, care in primele noua luni au atins valoarea de 4,9 miliarde de euro, din care 54,3% au reprezrntat participatii la capital si profit reinvestit, iar 45,7% credite acordate de companiile-"mama" catre filialele din Romania. In urma cu un an, investitiile straine directe reprezentau, in aceeasi perioada, 3,7 miliarde de euro.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a estimat pentru anul 2006 o pondere a deficitului de cont curent in produsul intern brut (PIB) de -9,3%. Dezechilibrul balantei de plati va creste nominal, in anul 2006, la 8,8 miliarde de euro, fata de 6,89 de miliarde de euro in urma cu un an, insa este asteptata o crestere mai mare a PIB, potrivit CNP. Fondul Monetar International a prognozat pentru acest an o crestere a deficitului de cont curent de peste 10% din PIB.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Deficitul de cont curent al Romaniei a crescut de peste doua ori
Setari Cookie-uri