Mediul economic global va ramane pozitiv in primul trimestru din 2017, bursele vor creste probabil cu inca 5%, iar dolarul se va aprecia fata de euro, anticipeaza analistii Erste Group, proprietarul BCR.

Economie

Banca Centrala Europeana (BCE) este asteptata sa reduca valoarea achizitiilor de titluri de stat in 2018 si chiar sa renunte complet la acestea pe finalul anului. BCE achizitioneaza in prezent titluri de stat in valoare de 60 mld. euro/luna. In SUA, Fed isi va reduce bilantul si va creste gradual ratele dobanzilor.

“Economia din zona euro va beneficia de un trend puternic de crestere al schimburilor comerciale si de o activitate economica solida. Utilizarea capacitatilor industriale va impulsiona cel mai probabil investitiile in urmatorul an. Per ansamblu ne asteptam ca tendinta economica puternic pozitiva sa se mentina in 2018, cu o crestere a PIB de 2,4% y/y la nivelul regiunii”, spun analistii Erste intr-un raport trimis clientilor saptamana aceasta.

Si in cazul Statelor Unite austriecii mizeaza pe o continuare a cresterii economice, mentionand ca desi rata somajului este deja foarte scazuta, nu exista semne de supraincalzire a economiei americane avand in vedere ca nivelul cresterilor salariale ramane unul moderat. Cresterea Produsului Intern Brut al SUA in 2018 a fost estimata la 2,4% de catre Erste Group.

Burse

La nivel global, bursele au crescut cu 4,1% (in euro) in T4 2017, reflectand astfel mediul economic per ansamblu pozitiv din toata lumea.

“Avand in vedere ca profitul companiilor este asteptat sa urce in urmatoarele trimestre, evaluarile partial ridicate ale actiunilor (indicatorul PER – price earnings ratio) inca nu par excesive. Diferenta de evaluare dintre bursa americana (PER anticipat pentru anul 2018 de 19,5x) si bursele din Europa (PER anticipat pentru anul 2018 de 14,7x) este justificata de viteza mai mare de crestere a companiilor americane lisate. Actiunile europene vin din urma cu o crestere impulsionata de trendul economic solid si de revenirea barilului de petrol”, spun analistii Erste.

In aceste conditii, austriecii mizeaza pe o crestere a burselor la nivel global de pana la 5% in primul trimestru din 2018. Actiunile par atractive si in contextul in care randamentele dividendelor sunt semnificativ peste cele ale titlurilor de stat. In Germania, de exemplu, bondurile guvernamentale se tranzactioneaza la randamente negative (-0,3% la maturitatea pe 5 ani), in vreme ce randamendul mediu al dividendelor europene este de 3,4%. Indicele american S&P 500 are un randament al dividendului de 1,9%.

Valute

Analistii Erste considera ca investitorii vor pune anul viitor un accent mai mare pe cresterea dobanzilor din SUA, decat pe posibilitatea finalizarii programului de achizitii al Bancii Centrale Europene.

“In acest context ne asteptam ca dolarul american sa se aprecieze fata de euro. De asemenea, avand in vedere mediul economic pozitiv, cererea pentru refugii din partea investitorilor este in scadere, asa ca ne asteptam ca francul evletian sa scada moderat fata de euro pe parcursul anului 2018”.

Erste se asteapta ca EUR-USD sa ajunga la un nivel de 1,13 in T1 2018, fata de nivelul actual de 1,18, iar EUR-CHF sa scada la 1,16 fata de nivelul actual de 1,17.

Saptamana trecuta, analistii BCR au anuntat ca mizeaza pe un curs de 4,65 lei/euro in primul trimestru din 2018, si de 4,73 lei/euro pana la finalul anului.

Aur

Pretul aurului a scazut cu 3% in dolari si cu 2,6% in euro in T4 2017. Fata de inceputul anului, aurul pastreaza o crestere de 8,2% in dolari, dar a scazut cu 3,2% in euro.

“Un driver important pentru slabiciunea aurului a fost, printre altele, faptul ca datele economice globale au depasit in buna parte asteptarile initiale. Acest lucru a impulsionat apetitul investitorilor fata de risc, actiunile reprezentand o clasa de active preferata aurului in acest context. De asemenea, recenta crestere a valutelor virtuale (Bitcoin +1.628% y/y) este posibil sa fi contribuit la reducerea cererii pentru aur”, potrivit Erste Group.

Banca austriaca considera ca aurul se va tranzactiona la un pret cuprins intre 1.200 si 1.250 dolari/uncie in T1 2018, comparativ cu 1.265 dolari/uncie in prezent.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri