In cele ce urmeaza, vom analiza gradul de concentrare a pietei de asigurari RCA din Romania prin prisma a catorva rate de concentrare la nivel primilor trei, cinci si respectiv sapte jucatori (CR3, CR5 si CR7 - indicatori specifici ce au la baza cotele de piata ale participantilor) si folosind indicele Herfindahl-Hirschman (HHI). Cota de piata, in general, este considerata a fi un bun indicator al puterii de piata al companiilor din orice domeniu.

Indicele Herfindahl-Hirschman (HHI) constituie indicatorul cel mai frecvent utilizat de catre autoritatile de concurenta pentru evaluarea gradului de concentrare a unei piete si se calculeaza ca suma a patratelor cotelor de piata ale tuturor participantilor, ceea ce inseamna ca indicatorul se poate situa intre valori foarte mici, apropiate de zero (pentru piata cu concurenta perfecta) si 10.000 (pentru cazul monopolului). In ceea ce priveste catalogarea pietelor din prisma concentrarii masurate de HHI, Comisia Europeana considera:

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont