Raportul dintre randament si risc pe segmentul de investitii in real estate in Romania va continua sa ramana si in 2018 unul foarte atragator, comparativ cu anul trecut, in conditiile in care, de exemplu, o parte importanta a cladirilor de spatii de birouri noi dispun si de contracte de inchiriere pe o perioada mai mare de cinci ani, apreciaza Mihai Patrulescu, director de investitii in cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers International. Cu toate acestea, yield-urile la spatii de birouri ar putea sa cunoasca o tendinta de comprimare in urmatoarele sase luni, odata cu procesul asteptat de cativa ani de apreciere a valorii cladiriilor.

"Cladirile de spatii de birouri din Romania sunt inca, in prezent, relativ mai ieftine decat cele din celelalte state din Europa Centrala si de Est, ceea ce inseamna ca, pentru investitori, raportul dintre randament si risc pe real estate in tara noastra este foarte atragator. De ce se intampla acest lucru? In ultimii au aparut o serie investitori de talie mare in tari precum Polonia, Cehia sau Ungaria cu un comportament agresiv in achizitii, insa cumva Romania a ramas putin in urma la acest capitol, ceea ce a influentat si lichiditatea din piata locala, desi aceasta a depasit, in ultima perioada, pragul de un miliard de euro pe an in tranzactii", spune Mihai Patrulescu (foto).

"Asteptam de vreo doi ani cresterea preturilor la cladirile de spatii de birouri. Dar, pe masura ce o sa vedem mai multa cerere din partea investitorilor mari atunci preturile vor creste si implicit randamentele vor scadea. Deocamdata, nu au fost intrari noi foarte puternice, dar atat in 2016 cat si in 2017 nume mari au prospectat piata de investitii", mai spune Mihai Patrulescu.

In opinia sa, reticenta marilor fonduri de investitii internationale vis-a-vis de piata locala de real estate vine din lipsa unei oferte mai consistente.

"Momentan se uita la tranzactii, dar pare ca nu au gasit inca activele pe care le cauta. Daca ne uitam, de exemplu, la tipurile de cladiri de spatii de birouri care au fost scoase la vanzare in ultimii ani, in general, acestea au avut tendinta sa fie cladiri ceva mai mici, eventual poate nu foarte noi, dar care se situau la o valoare estimata de aproximativ 100 de milioane de euro. Pe de alt parte, cand vorbim de investitori de tipul fondurilor internationale, acestia au nevoie de active mai mari de minim 150-200 milioane euro", arata managerul Colliers.

Cu toate acestea, desi in ultimii ani investitorii mari s-au aflat expectativa, cel mai probabil "in 2018 vor intra in piata", mai spune Mihai Patrulescu, in conditiile in care proiectele mai mari de cladiri de spatii de birouri vor lua avant.

"Plasamentele in Romania sunt atragatoare pentru orice investitor, deoarece in tara noastra pe real estate sunt active foarte bune din punct de vedere calitativ. Povestea la nivel macroeconomic este foarte buna, tot mai multe companii de servicii IT sau SSC isi deschid aici birouri, iar segmentul de vanzari online are un impact major asupra pietei de spatii industriale, evolutie care abia acum incepe sa se concretizeze, dar care va avea implicatii foarte puternice in urmatorii 3-5 ani", afirma managerul Colliers.

"Vedem o redefinire a structurii pietei de real estate, pe trei tendinte. Pe de o parte, investitorii mari prezenti vor sa isi sporeasca expunerea pe Romania si vor sa experimenteze cu noi clase de active. De exemplu, Globalworth care este un jucator extrem de mare pe tot ceea ce inseamna cladiri de biruri, a inceput sa aiba si tranzactii dese si pe piata de industrial, o diversificare de portofoliu dintr-un domeniu in altul. O alta tendinta este data de jucatorii locali care se uita mai nou la piata de real estate. Am avut exemplul cu Dedeman, a carui tranzacti desi nu s-a finalizat a oferit insa un mesaj important pentru piata. Apar astfel nume noi care ajuta practic sa creasca lichiditatea. A treia dimensiune, prin care se schimba structura pietei, este data de faptul ca vin nume mari noi si din afara. Aici putem mentiona tranzactia dintre Iulius si Atterbury. Astra inseamna ca investitorii cred in povestea Romaniei si sunt dispusi sa vina sa pompeze capital pe o perioada mai lunga de timp, atat in Capitala cat si in orasele secundare", conchide Mihai Patrulescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri