Dupa un an 2017 in care actiunile companiilor romanesti s-au decuplat adesea de la trendul pozitiv international, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ar putea sa revina anul acesta la o evolutie normala, corelata cu pietele dezvoltate, in special daca mediul fiscal va da semnale de predictibilitate, considera Claudiu Cazacu seful departamentului de analiza al casei de brokeraj XTB Romania. Lichiditatea “rarefiata”, cauza de reducerea activitatii investitorilor institutionali, va ramane insa marea problema a BVB.

Bursa romaneasca a urcat anul trecut cu 14% (indicele BET-XT), plasandu-se astfel pe locul 41 din 88 in topul burselor la nivel global. In jumatatea a doua a anului, BVB a inregistrat scaderi aproape constante, evolutie diametral opusa Bursei din New York si chiar si pietelor majore din vestul Europei, care in unele cazuri au atins noi maxime istorice. Brokerii au subliniat ca scaderea actiunilor romanesti a fost provocata de seria modificarilor fiscale decise de Guvern, precum si de speculatiile privind viitorul Pilonului II de pensii.

Bursa locala va avea probabil sansa recuplarii la trendul pietelor de capital dezvoltate, in special al celei germane, in 2018. Investitorii vor continua sa ia insa in calcul si predictibilitatea mediului fiscal ca si riscul accentuarii deficitului bugetar si a celui comercial. Atitudinea mai prudenta decat ar justifica-o anumiti parametri de evaluare de tipul multiplilor de piata ar putea fi corelata cu factorii mentionati anterior. In opinia mea, bursa va trebui sa faca fata provocarilor induse de o lichiditate mai rarefiata, inclusiv prin diminuarea activitatii unor investitori institutionali - iar investitorii in general vor avea nevoie sa devina mai selectivi, definind scenarii macro dar si sectoriale”, a declarat Claudiu Cazacu.

Analistul subliniaza ca BVB va prelua mai rapid eventualele corectii inregistrate de bursele europene, in vreme ce evolutiile pozitive s-ar putea sa nu se vada imediat pe bursa romaneasca.

Bursa din Frankfurt a crescut cu 13% anul trecut, in vreme ce Bursa din New York a urcat cu 19% pe indicele S&P 500, cu mult peste asteptarile analistilor care mizasera initial pe un plus de 5,5%.

Trendul ascendent al burselor americane a fost sustinut nu doar de performanta economiei reale, ci si de asteptarile pentru relaxare fiscala, confirmate la finalul lunii decembrie de decizia presedintelui Donald Trump de a promulga cea mai mare reforma a sistemului fiscal american din ultimii 30 de ani.

“Cu impozitare mai mica pentru companii, profiturile ar creste, readucand multiplii de evaluare dintr-o zona relativ scumpa inspre una mai apropiata de media istorica. Riscul unei corectii rapide este insa de luat in calcul, avand in vedere ”aglomerarea” pozitiilor optimiste, trendul favorabil investitiilor pasive si pierderii adaptarii - dupa o perioada lunga de volatilitate scazuta - la salturi ale volatilitatii.

De urmarit in 2018 sunt atat potentialele aspecte pozitive, intre care efectele reducerilor de taxe si ale programului de infrastructura in SUA, sau continuarea revenirii economice europene, cat si riscurile referitoare la o crestere a dobanzilor sau tensiuni de ordin geopolitic”, mentioneaza analistul-sef al XTB Romania.

Potrivit acestuia, aspectele pozitive din economia americana par a fi deja incluse in cotatiile dolarului, insa chiar si asa, in a doua jumatate a anului 2018, estimarile XTB Romania se concentreaza pe o intarire graduala a dolarului, pe masura ce diferentialul de dobanda intre SUA si zona euro se accentueaza.

“Potrivit scenariului nostru central, EUR-USD ar urma sa depaseasca 1,20 in primul trimestru din 2018, revenind ulterior spre 1,10 la finele anului”, afirma Claudiu Cazacu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri