Bursa romaneasca a urcat anul trecut cu 14% (indicele BET-XT), plasandu-se astfel pe locul 41 din 88 in topul burselor la nivel global. In jumatatea a doua a anului, BVB a inregistrat scaderi aproape constante, evolutie diametral opusa Bursei din New York si chiar si pietelor majore din vestul Europei, care in unele cazuri au atins noi maxime istorice. Brokerii au subliniat ca scaderea actiunilor romanesti a fost provocata de seria modificarilor fiscale decise de Guvern, precum si de speculatiile privind viitorul Pilonului II de pensii.

Bursa locala va avea probabil sansa recuplarii la trendul pietelor de capital dezvoltate, in special al celei germane, in 2018. Investitorii vor continua sa ia insa in calcul si predictibilitatea mediului fiscal ca si riscul accentuarii deficitului bugetar si a celui comercial. Atitudinea mai prudenta decat ar justifica-o anumiti parametri de evaluare de tipul multiplilor de piata ar putea fi corelata cu factorii mentionati anterior. In opinia mea, bursa va trebui sa faca fata provocarilor induse de o lichiditate mai rarefiata, inclusiv prin diminuarea activitatii unor investitori institutionali - iar investitorii in general vor avea nevoie sa devina mai selectivi, definind scenarii macro dar si sectoriale”, a declarat Claudiu Cazacu.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont