In Romania, circa un milion de oameni lucreaza la negru. Daca efectele celor doua luni de cota unica nu se vor estompa pe viitor, in doi ani nu vom mai vorbi despre acest fenomen. Cota unica a insemnat mai multi bani in buzunare. Insa acestia au stimulat economisirea si nu consumul, care ar fi putut duce la cresterea inflatiei. La finalul lunii februarie, economiile populatiei au crescut, in termeni reali, cu aproape o treime fata de finalul lui februarie 2004. De peste doua ori mai mult decit salariul real, care a crescut cu doar 14%.

Guvernul, prin Comisia Nationala de Prognoza, spune ca economia a raspuns favorabil la masurile de relaxare fiscala. Banii in plus obtinuti din aplicarea cotei unice au fost mai degraba economisiti decit cheltuiti. Au crescut numarul de salariati si productia industriala, si nici exportul nu sta prea rau.

Specialistii din domeniul prognozei guvernamentale, in frunte cu noul presedinte al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), doctor in economie Ion Ghizdeanu, au dat publicitatii prognoza macroeconomica pentru perioada 2005-2008. Pentru ca anul in curs a adus dupa sine relaxarea fiscala, liberalizarea contului de capital, aprecierea leului, scaderea dobinzilor, prognozele au fost modificate in consecinta.

Bugetarii, mai fericiti decit privatii
Dupa primele doua luni de aplicare a impozitului in cota unica, cistigurile salariale medii brute au crescut, pe total economie, cu 17,9%. Aceasta majorare de cistiguri este inferioara celei inregistrate in aceeasi perioada din 2004. Specialistii in prognoza recunosc existenta in economie a unei ponderi mai mari decit se anticipase a salariilor negociate net sau in valuta.

Masura liberala a introducerii cotei unice are si efecte socialiste. Discrepanta dintre venituri a scazut. Media, insa, a ramas aceeasi. Romanii statistici nu primesc nimic in plus la salariu. Numarul salariatilor angajati cu contract individual de munca a crescut, in primele doua luni ale acestui an, cu 100.000, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica. La sfirsitul lunii februarie erau inregistrati 4,5 milioane de salariati, fata de o constanta de 4,4 milioane anul trecut. Noii angajati nu provin din rindul somerilor, al caror numar a ramas relativ constant - jumatate de milion.

Unul dintre principalele motive pentru care guvernul a introdus cota de impozitare de 16% il reprezinta reducerea ponderii muncii la negru. Potrivit estimarilor CNP, numarul romanilor care activeaza in economia ascunsa , se ridica la aproape un milion. Intr-un scenariu foarte optimist in care cresterea din primele doua luni s-ar mentine constanta, misiunea cotei unice ar putea fi incheiata in cel mult doi ani. Si o alta concluzie a CNP: in Romania peste un milion de persoane cu virsta de peste 64 de ani intra in categoria persoanelor ocupate.

La nivelul salariilor, in schimb, cota unica nu s-a resimtit aproape deloc. In ianuarie s-a consemnat o crestere medie de 5%, cauzata in cea mai mare parte de acordarea de prime in sectorul bugetar. In februarie, insa, salariul mediu net a scazut cu 7% intorcindu-se la nivelul mediu din ultimele luni ale anului trecut. In mod surprinzator, pe categorii, cele mai mari cresteri s-au inregistrat in cazul salariilor mici, asupra carora cota unica a avut o influenta redusa. Media salariilor mari, in schimb, a ramas aceeasi. Privatii n-au crescut salariile decit moderat in scopul mentinerii competitivitatii.

Banii in plus - mai degraba economisiti

Dintr-o analiza a CNP rezulta ca banii cistigati in plus din cota unica au mers in mai mica masura spre consum si s-au reflectat mai mult in economisire. Decalajul dintre cresterile salariale si dinamica vinzarilor de bunuri si servicii catre populatie din primele doua luni ale anului 2005 argumenteaza faptul ca o buna parte din cresterea salariala s-a regasit in economisire. La 28 februarie 2005 economiile populatiei au fost cu 41,6% mai mari fata de 29 februarie 2004, ceea ce in termeni reali a reprezentat o crestere de 30% (comparativ cu salariul real care s-a majorat cu doar 14,1%). Fata de decembrie 2004 economiile au crescut cu 5,8%.

Previziunile pina in 2008

Potrivit Comisiei de prognoza, produsul intern brut va creste, in medie cu 6,2% pe an pina in 2008, exporturile vor creste, in medie cu 14,2%, mai mult decit importurile, care vor avansa, in medie, cu 13,7%. Numarul mediu de salariati va creste cu 1% in medie, in fiecare an. Rata inflatiei se va reduce pina la 3% in 2008, iar salariul real va avansa, in ritm mediu, cu 7,8% pe an.

Leul tare nu a omorit exporturile

In primele doua luni ale lui 2005, exportul de bunuri s-a cifrat la 3,16 miliarde de euro, cu 16,5% mai mult procentual (si cu 450 de milioane de euro valoric) decit in perioada similara a anului trecut. In primele doua luni din 2004 cresterea procentuala a fost de doar 11,3% fata de perioada echivalenta din 2003.

Importurile au crescut in primele doua luni din 2005 cu circa 660 de milioane de euro fata de intervalul ianuarie-februarie 2004, ceea ce, procentual, inseamna un avans de 19,6%. Mai mult decit ritmul de crestere a importurilor aferente primelor doua luni din 2004, care au crescut cu doar 17,5%.

Evolutia se incadreaza insa in limitele prognozate, din moment ce deficitul comercial aferent primelor doua luni este mai mic cu 235 de milioane de euro decit prognoza initiala. Exporturile in crestere arata ca produsele romanesti isi mentin competitivitatea, deci impactul aprecierii leului s-a dovedit moderat.

Productia industriala a crescut, fizic, cu 4,6% in primele doua luni ale anului raportat la aceeasi perioada din 2004. Din punctul de vedere al cifrei de afaceri, cresterea a fost de doar 0,1%, ceea ce presupune fie o scadere a preturilor, fie vinzari fizice mai mici decit productia.

Comertul intern cu amanuntul a crescut cu 18%, din punctul de vedere al cifrei afaceri, in schimb cifra de afaceri aferenta serviciilor a scazut cu 9,5% comparativ cu primele doua luni ale anului 2004.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri