Deficitul de cont curent al Romaniei va ajunge, in decembrie 2007, la 11% din produsul intern brut (PIB) al Romaniei, in crestere cu un punct procentual fata de sfarsitul lui 2006, estimeaza un studiu al OTP Bank
"Ne asteptam ca deficitul extern al Romaniei sa creasca, ca rezultat al deteriorarii balantei de plati. Deterioarea balantei de plati se datoreaza, la randul ei, majorarii deficitului comercial, ca urmare a cresterii importurilor legate de consum", se mai arata in studiul OTP Bank.

"Deterioarea balantei de plati a sectorului public din Romania va fi compensata, partial, de o usoara imbunatatire a balantei interne de plati, in 2007, ceea ce, insa, nu va fi suficient pentru a echilibra cresterea fluxului de finantari externe, de care economia are nevoie, in consecinta, ne assteptam ca deficitul de cont curent sa ajunga, in 2007, la 11% din PIB", se mai spune in studiul elaborat de OTP Bank, dupa cum informeaza NewsIn.

"Acest deficit va fi acoperit, in buna masura, de investitiile straine directe, care vor creste, probabil, datorita impulsului generat de apropiata aderare a Romaniei la UE", se mai spune in studiul OTP Bank. Deficitul de cont curent al Romaniei a ajuns, in primele noua luni ale anului curent, la 6,6 miliarde de euro, in crestere cu 46,6%, fata de perioada similara a anului anterior, din cauza accentuarii dezechilibrului balantei comerciale, potrivit datelor BNR.

Deficitul comercial a insumat, in intervalul ianuarie-septembrie, 7,4 miliarde de euro, in urcare cu 53,3% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, pe fondul cresterii mai accentuate a importurilor in raport cu exporturile.

Deficitul din comertul cu bunuri a fost contrabalansat firav de sectorul serviciilor, unde s-a inregistrat un plus de 324 de milioane de euro, in special datorita subdomeniului "alte servicii" (514 milioane de euro) si turism (6 milioane de euro). Transporturile au contribuit la adancirea deficitului de cont curent cu un sold negativ de 196 de milioane de euro, in primele noua luni ale anului.

Din Romania au plecat, in primele noua luni ale anului 2,2 miliarde de euro, in timp ce anul trecut suma totala era de aproximativ doua miliarde de euro, arata domeniul "venituri" din contul curent. Elementul care atenueaza semnificativ deficitul de cont curent ramane transferul de venituri de la muncitorii romani care lucreaza in strainatate si care a cumulat, in primele noua luni ale anului, 2,6 miliarde de euro, in timp ce anul trecut se cifra la 2,4 miliarde de euro.

Deficitul de cont curent de 6,6 miliarde de euro a fost acoperit in proportie de 72,5 la suta prin investitii straine directe, care in primele noua luni au atins valoarea de 4,9 miliarde de euro, din care 54,3% au reprezrntat participatii la capital si profit reinvestit, iar 45,7% credite acordate de companiile-"mama" catre filialele din Romania. in urma cu un an, investitiile straine directe reprezentau, in aceeasi perioada, 3,7 miliarde de euro.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a estimat pentru anul 2006 o pondere a deficitului de cont curent in produsul intern brut (PIB) de -9,3%. Dezechilibrul balantei de plati va creste nominal, in anul 2006, la 8,8 miliarde de euro, fata de 6,89 de miliarde de euro in urma cu un an, insa este asteptata o crestere mai mare a PIB, potrivit CNP. Fondul Monetar International a prognozat pentru acest an o crestere a deficitului de cont curent de peste 10% din PIB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri