Inflatia in Romania ar putea atinge 5,2%, la sfarsitul anului 2007, din cauza cresterii preturilor administrate, a majorarii accizelor, a maririi salariilor si a sporirii cheltuielilor fiscale legate de consum, releva datele unui studiu elaborat de OTP Bank
"Performanta inregistrata de economia romaneasca, in luna octombrie a anului 2006, cand inflatia a coborat la 4,5%, sub nivelul tintit de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru sfarsitul anului 2006, s-a datorat incetinirii ritmului cresterii preturilor la alimente in lunile de vara, in urma bunelor performate inregistrate de agricultura, dar si a amanarii, de catre guvern, a masurilor de majorare a preturilor administrate si a accizelor", se comenteaza in studiul elaborat de OTP Bank. "Totusi, amanarea acestor masuri va avea puternice efecte inflationiste, inflatia urmand sa creasca dupa adoptarea lor, anul urmator", se mai spune in studiu, dupa cum informeaza NewsIn.

"Este putin probabil ca eventuala majorare cu 2% a ratei medii de schimb sa poata compensa aceste presiuni inflationiste, astfel incat ne asteptam ca rata inflatiei sa ajunga la 5,2%, ceea ce reprezinta o valoarea semnificativ mai mare decat cea estimata de BNR, care si-a fixat, pentru sfarsitul anului 2007, o tinta de inflatie de 4%", se arata in studiul elaborat de OTP Bank.

"In pofida angajamentului ferm al BNR in privinta tintei de inflatie si a masurilor menite sa tina sub control masa monetara, consideram ca BNR nu va majora rata dobanzii de politica monetara inainte de intrarea in al doilea semestru al anului 2007, moment in care tinta anuala de inflatie pentru 2007, fixata de BNR la 4%, ar putea deveni nerealista. in consecinta, ne asteptam ca actuala rata a dobanzii de politica monetara, de 8,75%, sa ramana neschimbata pana la mijlocul anului 2007 si sa fie majorata pana la 9,25% pana la sfarsitul anului 2007", se mai spune in studiul OTP Bank.

"Majorarea dobanzii de politica monetara va constitui un sprijin pentru moneda nationala a Romaniei, iar nivelul scazut de fluctuatie al ratei de schimb va fi, astfel, sustenabil. in consecinta, consideram ca rata de schimb euro/leu se va mentine in intervalul 3,45-3,50 in urmatoarele 12 luni, urmand sa se aprecieze usor, spre sfarsitul anului 2007", arata studiul OTP Bank.

"Pentru sfarsitul anului 2006, estimam ca rata inflatiei ar putea fi mai mica de 5%, nivel care constituie tinta BNR pentru sfarsitul anului, datorita inaspririi masurilor de politica monetara si a cresterii dobanzilor, a excedentului bugetar inregistrat in primele noua luni ale anului si a incetinirii ratei de crestere a salariului nominal, de la 23% in 2005, la 15%, in intervalul ianuarie-august 2006", se mai spune in studiu. Rata anuala a inflatiei se va mentine la un nivel de peste 4% pana sfarsitul celui de-al treilea trimestru al anului 2008, cand rata inflatiei va fi de aproximativ 4,2%, potrivit raportului BNR asupra inflatiei, dat publicitatii pe 14 noiembrie.

Astfel, potrivit proiectiei Bancii Nationale a Romaniei (BNR), rata inflatiei este estimata la 4,5% la sfarsitul primului trimestru din 2007, 4,3% la jumatatea anului, 4,8% dupa noua luni si 4,7% - acelasi nivel ca si in decembrie 2006 - la sfarsitul anului viitor. in 2008, rata inflatiei va scadea la 4,6% dupa primul trimestru si la 4,2% la jumatatea anului si dupa primele noua luni, mai estimeaza banca centrala.

"Accelerarea temporara a inflatiei din trimestrul III 2007 se datoreaza bazei de comparatie mai mici induse de scaderea preturilor volatile ale produselor alimentare din trimestrul similar al anului curent, in conditiile in care ipoteza de lucru utilizata pentru 2007 este cea a unui an agricol mediu", se arata in raportul citat.

Prognoza pentru sfarsitul anului viitor si pentru primele noua luni ale anului 2008 este superioara tintei stabilite de BNR - 4% pentru 2007 si 3,8% pentru 2008 - "din cauza manifestarii unor surse suplimentare de amplificare a inflatiei", se precizeaza in raport. O prima sursa ar putea fi, potrivit bancii centrale, accelerarea ritmului cresterii economice in al doilea trimestru al acestui an, ceea ce ar putea duce la o diferenta mai mare intre cresterea produsului intern brut (PIB) realizat si cel potential (care nu genereaza presiuni inflationiste).

Guvernul este celalalt factor care ar putea majora inflatia, prin "alocarea unor sume considerabile din bugetul de stat pentru cresteri de salarii si de pensii pentru orizontul de proiectie, previzionarea unor cresteri mai mari ale preturilor administrate fata de cele anticipate in raportul anterior si majorarea mai consistenta a accizelor la produsele din tutun in anul 2008", se mai arata in raportul asupra inflatiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri