Guvernul Romaniei nu va emite titluri de stat inainte de al doilea trimestru al anului 2007, moment in care se estimeaza ca bugetul de stat va intra pe deficit, aprecieaza economistii de la OTP Bank intr-un studiu realizat.
"Estimam ca deficitul bugetului de stat al Romaniei se va situa, la sfarsitul anului 2006, la un nivel de circa 1% din produsul intern brut (PIB), sub tinta oficiala, fixata de guvern la 2,5% din PIB. Dupa primele noua luni ale anului, bugetul de stat inregistra un excedent de 1,7% din PIB, iar datele Ministerului Finantelor Publice (MFP) arata ca acest surplus bugetar s-a mentinut, la nivelul de 1% din PIB, la jumatatea lunii noiembrie", se arata in studiul elaborat de OTP Bank, dupa cum informeaza NewsIn.

"Acest excedent bugetar s-a datorat, pe de o parte, unei neasteptate performante fiscale si, pe de alta parte, investitiilor ineficiente de capital", apreciaza specialistii OTP Bank.

"Actuala situatie a bugetului creste riscul ca guvernul, pana la sfarsitul anului 2006, sa se concentreze mai degraba pe cheltuieli curente si de consum decat pe investitii de capital, ceea ce va spori presiunile inflationiste si va deteriora, in continuare, pozitia externa a Romaniei. Dat fiind ca cea mai mare parte a fondurilor disponibile pot fi cheltuite doar in pe proiecte elaborate, estimam ca deficitul bugetar se va mentine sub nivelul prognozat de guvern, de 2,5%, la circa 1% din PIB", se mai arata in studiu.

"Bugetul Romaniei pe anul 2007 este construit pornind de la o tinta de deficit de 2,8% din PIB, in conditiile in care necesitatile de cofinantare a proiectelor de infrastructura bazate pe fonduri primite de la UE vor face sa creasca cheltuielile guvernamentale. Astfel, investitiile in infrastructura vor atinge nivelul de 6,6% din PIB, cel mai mare, din 1990 incoace", se mai spune in studiul OTP Bank.

"Cheltuielile de natura sociala vor cunoaste o reducere, menita sa sustina investitiile in infrastructura, fapt deja criticat de catre opozitia politica. in consecinta, instabilitatea politica va mari riscul ca cheltuielile pentru consum sa creasca", mai afirma studiul. "Romania va primi, in 2007, finantari UE reprezentand 2,1% din PIB, guvernul trebuind, in schimb, sa contribuie la bugetul UE cu 1% din PIB si sa cofinanteze proiectele bazate pe fonduri UE cu 0,56% din PIB. in aceste conditii, este improbabil ca Romania sa reuseasca sa absoarba in totalitate fondurile primite de la UE in 2007, iar deficitul prognozat de guvern, de 2,8% din PIB sa se realizeze, insa, chiar si in aceste conditii, riscul presiunilor inflationiste se va mentine, daca majorarea cheltuielilor guvernamentale se va face prin finantarea consumului si nu prin investitii de capital", se mai afirma in studiul elaborat de OTP Bank.

Ministerul Finantelor a anuntat, la sfarsitul lunii octombrie, ca emisiunile de titluri de stat, programate pentru 2 si 13 noiembrie, au fost anulate, pentru ca bugetul de stat continua sa inregistreze excedent bugetar, informeaza un comunicat al institutiei.

In noiembrie, Finantele programasera o emisiune de certificate de trezorerie si una de obligatiuni. Guvernul foloseste emisiunile de titluri de stat sau de certificate de trezorerie pentru finantarea datoriei publice guvernamentale.
Ministerul Finantelor a renuntat consecutiv, in acest an, la emisiunile de titluri de stat din acest an pentru ca: evolutia cheltuielilor si a veniturilor bugetare concretizata prin inregistrarea unor disponibilitati semnificative in contul general al trezoreriei statului, in conditiile unei prognoze care indica in perioada imediat urmatoare un trend similar al acestor disponibilitati".

Executia bugetului general consolidat pe primele noua luni ale anului arata un excedent bugetar de 1,7% din PIB, iar, potrivit legii datoriei publice, statul nu se poate imprumuta daca inregistreaza surplus bugetar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri