Forma actuala a proiectului de lege privind fondurile de pensii administrate privat poate diminua pensiile care revin femeilor la aproximativ jumatate, in comparatie cu barbatii, a declarat Alina Chiriac, manager de proiect la Centrul Parteneriat pentru Egalitate.

Pentru Romania, estimarile facute in legatura cu impactul de gen al reformei pensiilor indica faptul ca numarul mai mic de ani de munca, castigurile mai mici si speranta de viata mai mare a femeilor pot conduce la o reducere a pensiei medii a femeilor cu aproximativ 34% in comparatie cu cea din sistemul public, daca proiectul de lege privind fondurile de pensii administrate privat ramane nemodificat.

Centrul Parteneriat pentru Egalitate solicita punerea in dezbatere publica de catre institutiile responsabile ideea egalizarii varstei de pensionare a femeilor cu cea a barbatilor. "in prezent femeile se pensioneaza cu cinci ani mai devreme decat barbatii ceea ce intr-o schema de pensii private la care se contribuie cu un procent fix din venituri afecteaza negativ marimea activelor personale ale femeilor si implicit pensia lor", a spus Alina Chiriac, citata de NewsIn.

Dat fiind ca in Romania speranta de viata a femeilor dupa pensionare este in medie cu zece ani mai mare decat a barbatilor, valoarea contributiilor unei femei la un fond de pensii se va imparti la un numar mai mare de ani decat in cazul barbatului, ceea ce in conditii de egalitate a valorii contributiilor va face ca pensia lunara a femeilor sa fie mult mai mica decat cea a barbatilor.

Centrul Parteneriat pentru Egalitate cere ca la calculul pensiei lunare sa se utilizeze tebele biometrice unisex, folosindu-se media aritmetica dintre speranta medie de viata a femeilor si cea a barbatilor. Aceste tabele unixsex ar trebui sa fie impuse prin lege in cazul schemelor de pensii private obligatorii, caci aceste scheme au in esenta scopuri publice.

De asemenea, pe perioada concediului de maternitate si a celui de crestere si ingrijire a copilului, femeia nu poate plati contributii din venit, iar aceasta intrerupere in plata contributiilor la fondul de pensi private, are consecinte negative asupra acumularii drepturilor de pensii pentru femei.

Centrul Parteneriat pentru Egalitate cere sa se plateasca contributiile la pensiile private obligatorii pentru persoanele aflate in concediu de maternitate si de crestere si ingrijire a copilului, din bugetul de stat sau din alte surse fiannciare. "Nu este moral sa fie penalizate financiare persoanele care au luat decizia de a naste si de a creste un copil, mai ales in conditiile scaderii dramatice a ratei natalitatii in Romania in ultimii ani", a mai spus Alina Chiriac.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri