Oficial CE: Nu conteaza doar absobtia fondurilor europene, ci si eficienta proiectelor

Absorbtia fondurilor europene este importanta, dar conteaza si eficienta proiectelor demarate cu acesti bani ca si respectarea tuturor procedurilor impuse, potrivit directorului in cadrul Directiei Agricultura din CE, Antonis Constantinou. "Am inteles foarte bine problemele cu care s-a confruntat Romania, dar timpul se scurge foarte repede si mai este foarte mult de facut pana la finalizarea programului SAPARD, in 2008", a declarat, citat de NewsIn, Antonis Constantinou, in cadrul conferintei de presa organizata cu ocazia reuniunii Comitetului de Monitorizare a Programului SAPARD.

Reprezentantul CE a subliniat ca este apreciat progresul inregistrat in ceea ce priveste gestionarea fondurilor alocate programului SAPARD, dar Romania nu a reusit sa ajunga la nivelul de eficienta dorit de CE. "intrebarea nu este daca Romania este capabila sa cheltuiesca fonduri europene, ci daca stie sa le foloseasca eficient", a spus Antonis Constantinou.

Pentru programul SAPARD, Romania a primit 1,5 miliarde de euro, pentru intervalul 2000-2006. in aceasta perioada au fost depuse aproximativ 6.500 de proiecte. Potrivit bilantului prezentat in cadrul reuniunii Comitetului de Monitorizare a Programului SAPARD, pana in prezent, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a efectuat plati doar de 655,6 milioane de euro, din cele 1,5 miliarde de euro, bani alocati pentru SAPARD. De asemenea, din totalul de 6.500 de proiecte depuse au fost contractate 4.200 de proiecte.

Regula programului SAPARD spune ca platile aferente anumitor proiecte trebuie facute in maxim doi ani de la contractarea acestora. Prin urmare, la sfarsitul anului 2006, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) trebuia sa efectueze plati pentru AFA 2004. Pentru ca acest fapt era imposibil de realizat Romania a cerut si a obtinut derogare, astfel incat sa realizeze aceste plati pana la sfarsitul anului 2007.

Reuniunea Comitetului de Monitorizare a Programului SAPARD se desfasoara, marti, in prezenta secretarului de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Danut Apetrei, a directorului in cadrul Directiei Generale Agricultura din CE, Antonis Constantinou si a a sefului Unitatii de Asistenta Preaderare, Kaj Mortensen.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Studiu: 1.500 și 2.000 de lei, bugetul pentru renovarea unei încăperi
Setari Cookie-uri