Salariile din educatie si sanatate vor creste in 2007 conform caracterului strategic al acestor domenii, cu mentinerea echilibrelor macroeconomice, iar cresterile salariale din toate domeniile trebuie sa se bazeze pe acoperirea inflatiei si pe sporirea competitivitatii muncii, informeaza Guvernul.

Premierul Tariceanu i-a convocat ieri la Palatul Victoria, pe ministrii finantelor, Sebastian Vladescu, al sanatatii, Eugen Nicolaescu, al muncii, Gheorghe Barbu si cel al educatiei, Mihai Hardau, la doar o zi dupa criticile guvernatorului Bancii Centrale, Mugur Isarescu, referitoare la indexarea salariilor de doua ori pe an.

"Mi se pare neserios sa indexezi salariile de doua ori pe an intr-o tara cu inflatie cu o singura cifra. Problema, in Romania, este ca opiniei publice i se pare normal sa ai indexari de doua ori pe an, in acelasi timp in care leul se apreciaza. Astfel, vedem indexari de 15-20% pe an fara sa i se para cuiva anormal. Din pacate, dezbaterea publica nu ajunge acolo. Daca dorim inflatie scazuta, trebuie ca societatea romana sa accepte ca indexarile de doua ori pe an sa devina istorie", a spus Isarescu, potrivit NewsIn.

Potrivit comunicatului remis de Executiv, politica salariala din domeniile educatiei si sanatatii a fost evaluata, in cadrul intalnirii de marti, "in contextul analizei ansamblului macroeconomic, al influentei asupra evolutiei inflatiei, precum si in contextul necesitatii respectarii criteriilor de convergenta cerute de aderarea la Uniunea Europeana".

Guvernul Romaniei a aprobat, saptamana trecuta, cresterea medie a salariilor din sistemul de sanatate publica cu 44% in doi ani, respectiv in 2007 si 2008, prin indexarea de cate doua ori pe an, prima oara cu 10% si a doua oara cu 12%.

Tot saptamana trecuta, Guvernul a fost de acord cu majorarea salariilor din invatamant cu 22%, in anul urmator, prin transferarea a 420 milioane lei de la cheltuieli de capital la fondul de salarii. La momentul deciziei, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, declara ca este "ultima oara cand Guvernul cedeaza la presiunea sindicatelor pentru majorarea salariilor din educatie".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri