Gazele si seceta cresc pretul energiei electrice de la 1 decembrie

Populatia si companiile cu un consum energetic mic vor plati in medie cu 4,72% mai mult pentru electricitatea consumata incepand de vineri, in principal ca efect al cresterii pretului la gaze naturale si a debitului scazut al Dunarii care a influentat in sens negativ productia de electricitate.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) anunta la inceputul acestei luni ca incepand cu 1 decembrie pretul la energia electrica pentru consumatorii finali captivi se va majora in medie cu 4,72%.

Potrivit unui comunicat al ANRE, remis NewsIn, in urma analizei efectuate asupra "situatiei din sectorul energiei electrice generata de hidraulicitatea redusa pe Dunare in ultima perioada, a disfunctionalitatilor din alimentarea cu carbune, asociata cu cresterea preturilor la gazele naturale, a rezultat necesitatea devansarii termenului de ajustare a pretului la energia electrica pentru consumatorii finali captivi de la 1 ianuarie 2007 la 1 decembrie 2006".

Comunicatul ANRE mentioneaza ca absenta acestei masuri la momentul actual ar fi generat pierderi suplimentare la producatori, ceea ce ar fi determinat o crestere mai drastica a pretului la energia electrica pentru consumatorii finali captivi in anul 2007.

Ultima scumpire la energie electrica a avut loc la 1 ianuarie 2006, cand tarifele au crescut cu 1,85%. Autoritatea de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a aprobat la finele lunii trecute majorarea intre 8,1% si 8,5% a pretului gazelor naturale la consumatorii captivi (casnici si industriali cu un consum redus) incepand din 11 noiembrie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri