Romania inca mai are o legislatie a muncii rigida, in general in detrimentul angajatorului, pentru ca nu exista structuri patronale puternice pe ramuri care sa negocieze cu sindicatele, a declarat, marti, presedintele Casei Nationale de Pensii, Mihai Seitan.

"Mostenim un sistem foarte rigid in ceea ce priveste legislatia muncii in raport cu economia de piata si, desi cadrul muncii a suferit unele modificari in ultima vreme, gradul de flexibilitate nu a crescut substantial", a spus, citat de NewsIn, presedintele Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), prezent la Forumul legislatiei muncii desfasurat la Sinaia.

Potrivit lui Mihai Seitan, legislatia muncii din Romania contine inca "elemente ciudate". Spre exemplu, unul dintre aceste elemente este mentinerea cartilor de munca in paralel cu registrul de evidenta a salariilor este inutila si consumatoare de timp si bani. "Cartile de munca nu mai sunt folosite decat pentru a evidentia castigurile personale in vederea pensionarii, dar nu se mai poarta probarea experientei in munca cu aceste carnete", a explicat Seitan.

In consecinta, din 2001, CNPAS a inceput introducerea datelor din cartea de munca intr-o baza electronica in care, potrivit presedintelui CNPAS, au fost introduse doua milioane de carnete, din totalul de sapte milioane. Desi operatiunea ar trebui sa fie finalizata in 2007, seitan nu s-a aratat optimist in legatura cu acest lucru.

Conform codului muncii, in anul 2008, cartile de munca vor fi eliminate, urmand ca evidenta sa se tina electronic. Presedintele Casei de Pensii a spus ca eliminarea cartilor de munca va eficientiza si activitatea Inspectiei Muncii, care se va ocupa strict de combaterea muncii la negru si de asigurarea sanatatii si sigurantei la locul de munca.

De altfel, din 2007, rolul Inspectiei Muncii se va modifica, o data cu eliminarea sarcinii de evidenta si completare a carnetelor de munca. Mihai seitan este optimist in ceea ce priveste integrarea Romaniei in Uniunea europeana, considerand ca raporturile de munca vor fi mai flexibile pentru ca tara noastra va aplica elemente din aquis-ului comunitar, dar si pentru ca Romania va intra in concurenta de pe piata europeana a muncii.

"Salariatii vor beneficia de o piata a muncii mai larga, cu salarii mai mari, iar speranta mea este ca, in cativa ani, salariul mediu pe economie va ajunge la 500 de euro, urmand ca in sapte-opt ani sa ajunga la aproximativ 1000 de euro, ceea ce va permite romanilor sa duca un trai decent", a mai spus seitan.

Cu toate acestea, presedintele CNPAS crede ca efectele pozitive ale integrarii vor fi vizibile peste doi - trei ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri