Potrivit estimarilor exprimate in aceasta luna de catre managerii societatilor comerciale in cadrul anchetelor de conjunctura realizate de Institutul National de Statistica, se contureaza pentru sfarsitul anului 2006 si luna ianuarie 2007 o crestere moderata a activitatii din industria prelucratoare, o scadere a activitatii din constructii pe fondul caracterului sezonier al acestui domeniu, o crestere a vanzarilor de marfuri in comertul cu amanuntul influentata si de apropierea Sarbatorilor de iarna si mentinerea trendului pozitiv in activitatea sectorului de servicii, in raport cu cele trei luni anterioare.

Estimarile pentru perioada noiembrie 2006 - ianuarie 2007 evidentiaza mentinerea trendului pozitiv pentru volumul productiei din industria prelucratoare (sold conjunctural +12%). Intensitatea cresterii prognozate va fi insa mai mica fata de cea din luna precedenta (sold conjunctural +15%).

Pe total industrie prelucratoare numarul de salariati va avea o tendinta de usoara scadere, soldul conjunctural fiind de -6%. Scaderea va fi mai accentuata, conform estimarilor managerilor, in ramurile: masini si echipamente; fabricarea materialelor de constructii; metalurgie; celuloza, hartie si produse din hartie; articole de imbracaminte.Managerii din industria prelucratoare mai estimeaza ca preturile vor inregistra o crestere importanta fata de estimarea din luna precedenta.

Constructiile, in scadere din cauza sezonului rece

Pentru ultimele doua luni ale anului 2006 si luna ianuarie 2007 se estimeaza o tendinta de scadere a volumului productiei din sectorul de constructii (sold conjunctural -28%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -18%), informeaza INS.

Se prognozeaza de asemenea si diminuarea numarului de salariati pe total activitate, tendinta imprimata in special de intreprinderile mari, cu 500 salariati si peste. Managerii estimeaza si o crestere a preturilor lucrarilor de constructii in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +26%), apropiata de cea din ultima prognoza (sold conjunctural +23%).

In ceea ce priveste situatia economica din sectorul de servicii, ultimele trei luni au fost apreciate ca fiind bune pentru sector. Pe primul loc in aprecierea cresterii cererii de servicii (cifra de afaceri) se situeaza in continuare managerii intreprinderilor mijlocii, la care soldul conjunctural a fost de +45%, urmate de intreprinderile mari (soldul conjunctural +37%) si intreprinderile foarte mari (peste 500 salariati), la care soldul conjunctural este de +25%.

Conform estimarilor din luna noiembrie 2006, cererea de servicii isi va mentine pentru urmatoarele trei luni, pe ansamblul sectorului, trendul ascendent. Totusi, managerii din sectorul de activitati anexe si auxiliare de transport, activitati ale agentiilor de turism estimeaza pentru urmatoarele trei luni o scadere a cererii de servicii (soldul conjunctural -13%).

Dupa opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor desi vor avea o evolutie ascendenta (sold conjunctural +14%), cresterea acestora va inregistra o intensitate mai mica decat in perioada precedenta. Numarul de salariati va ramane stabil in urmatoarele 3 luni.

Sarbatorile vin cu cresteri ale vanzarilor si preturilor

Managerii societatilor comerciale estimeaza pentru ultimele doua luni ale anului 2006 si pentru prima luna a anului 2007 mentinerea tendintei de crestere a vanzarilor de marfuri, pe total activitate, acest fapt datorandu-se si factorului sezonier - Sarbatorile de Craciun si de sfarsit de an (sold conjunctural +30%). Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica va inregistra o crestere in aceasta perioada a anului.

Volumul comenzilor de marfuri adresate furnizorilor va inregistra in aceasta luna un sold conjunctural pozitiv (+28%). Preferintele comerciantilor desi continua sa fie orientate in principal catre produsele de pe piata interna (sold conjunctural +25%), totusi se observa in aceasta perioada o crestere a comenzilor marfurilor din import (sold conjunctural +13%).

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele 3 luni o tendinta de crestere moderata a numarului de salariati din sectorul de comert cu amanuntul, precum si o continuare a cresterii preturilor de vanzare cu amanuntul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri