Michal Susak, fost director general al diviziei de investitii bancare la Credit Suisse First Boston, a declarat intr-un interviu acordat NewsIn, ca este dispus sa se intoarca in Romania pentru a lamuri situatia
Desi nu a fost instiintat oficial de nimic, Michal Susak a aflat din presa acuzatiile care i se aduc si le considera absolut ridicole. intrebat daca va veni in Romania sa raspunda in fata procurorilor, Susak a sustinut ca nu se va sustrage cercetarii si, daca va fi nevoie, se va intoarce in Romania, pentru a lamuri situatia.

"Nu am primit nimic oficial. Am aflat de toate aceste acuzatii din presa si de la dumneavoastra. Urmaresc situatia si sper sa se lamureasca cat mai repede. Voi raspunde tuturor celor care imi solicita parerea, nu am nimic de ascuns. in functie de evolutia situatiei, sunt dispus sa ma intorc in Romania si sa contribui la lamurirea situatiei. Daca acuzatiile persista, va trebui sa imi angajez un avocat. insa, repet, toate aceste acuzatii impotriva mea sunt ridicole". "Nu pot sa comentez acuzatiile care se aduc celorlalte persoane, nu este corect. Eu nu am facut nimic ilegal si nu am cunostinta ca ei sa fi facut ceva ilegal".

Privatizarile Petrom si Electrica, un succes

Potrivit lui Susak, toate privatizarile la care a participat Credit Suisse First Boston au fost un succes, asa incat in spatele acuzatiilor aduse de DIICOT trebuie sa se afle alte ratiuni, crede el. "Am auzit de acuzatiile aduse. Sunt ridicole. Sunt socat, nu stiu despre ce este vorba. Nu stiu cine se afla in spatele tuturor acestor lucruri sau cine le-a initiat. Cat timp am lucrat pentru CSFB, am participat la procesul de privatizare al Petrom si al distributiilor de gaze, dar nu am facut nimic ilegal. Cred, de altfel, ca am reusit niste privatizari de succes si nu vad nimic ce ni s-ar putea reprosa", a spus Susak.

"Domnul Mucea este un foarte bun profesionist"

"Bineinteles ca m-am intalnit cu ministrul economiei si comertului din vechiul guvern, cu domnul Popescu (Dan Ioan Popescu n.r.), insa doar in cadrul unor intalniri oficiale. M-am intalnit de mai multe ori. Facea parte din slujba mea. M-am intalnit de cateva ori si cu noul ministru, cu domnul seres, in legatura cu vanzarea celor 8% din actiunile Petrom catre salariati".

"Pe domnul Mucea il stiu foarte bine, era un personaj foarte important in procesul de privatizare a companiilor din domeniul energiei. Este un foarte bun profesionist, cu o foarte buna cunoastere a sectorului energiei. L-am cunoscut pentru ca lucreaza la OPSPI (Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie), institutie cu care am lucrat in privatizari".

"Pe Mustafa Oral l-am considerat intotdeauna un playboy"

"Din toti cei acuzati, am fost coleg doar cu domnul Flore in CSFB. Pe domnul Stamen Stancev il cunosc de cativa ani, l-am cunoscut in anul 2000, daca imi amintesc bine. Nu am fost coleg cu el, pentru ca nu a lucrat niciodata la CSFB, a lucrat cu CSFB in calitate de consultant independent. Cu Mustafa Oral nu am lucrat niciodata, insa il cunosc, stiu ca l-am considerat intotdeauna un playboy".

Privatizarile, un proces transparent

"Toate documentele pe care le-am primit sunt parte a procesului de privatizare. Ele erau cerute pentru o intelegere totala a ceea ce era vandut. in calitate de consultant in cazul unei privatizari, lucrurile se desfasoara astfel: noi pregatim o lista de intrebari pe care le inaintezi celui care raspunde de privatizare, iar la aceste intrebari primesti sau nu raspunsuri. Era un proces cat se poate de transparent. Noi aveam nevoie de anumite informatii, pentru ca trebuia sa facem un due-dilligence (evaluare n.r.) pentru compania scoasa la privatizare. Informatiile se obtin pe baza unui memorandum, iar acestea se dau tuturor companiilor selectate. Evaluarea (due-dilligence) era apoi prezentata clientului, adica celui interesat sa cumpere compania scoasa la privatizare. Din echipa faceau parte si avocati, care se ocupau ca tot procesul acesta sa fie legal. Cum va imaginati ca se poate vorbi de ceva ilegal in toate acestea?".

Oficialii CSFB nu cred ca angajatii companiei au fost implicati in ilegalitati in activitatile din Romania

"Am inteles ca unele persoane, inclusiv anumiti angajati ai Credit Suisse, au fost acuzati de autoritatile judiciare romane de spionaj si conspiratie pentru exploatarea secretelor statului, insa nu avem niciun motiv sa credem ca oricare din angajatii Credit Suisse a actionat intr-un mod necorespunzator", a declarat directorul de comunicare al CSFB in Europa, Orientul Mijlociu si Africa, Gavin Sullivan, pentru publicatia ceha Czech Business Weekly (CBW).

Reprezentantul CSFB a afirmat ca institutia americana care a participat prin activitati de consultare in privatizari va coopera cu autoritatile romane. "Luam aceste acuzatii foarte in serios si suntem pregatiti sa cooperam in intregime in investigatie", a precizat Sullivan. Ar fi prematur sa comentam mai mult pana vom avea o imagine clara a bazelor acestor acuzatii", a conchis directorul CSFB, citat de CBW.

Michal Susak a lucrat ca director general al diviziei de investment banking a Credit Suisse First Boston pana in luna mai a acestui an, cand a preluat functia de director general executiv al fondului de investitii PPF Investments, care a lansat o oferta de preluare a actiunilor bancii Romexterra. in urma ofertei, fondul a strans 19,3% din actiuni, potrivit reprezentantilor PPF Investments.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri