Contractele de privatizare ale companiilor din domeniul energetic vor fi publicate simultan pe site-ul MEC la o data care nu se cunoaste in acest moment si care depinde 100% de durata scanarii contractelor si anexelor acestora potrivit unor surse din Ministerul Economiei
"Vom publica toate contractele de privatizare in aceeasi zi pentru a nu exista diferentieri intre companii. Nu cunoastem data la care vor fi publicate pentru ca depinde exclusiv de cat va dura scanarea documentelor. in acest moment nu ne putem pronunta", au declarat pentru NewsIn sursele citate. Potrivit acestora, in aceeasi zi cu publicarea contractelor de privatizare se vor publica si contractele de achizitii energie electrica incheiate intre producatori si intermediari. "in total, contractele de privatizare si anexe plus contractele de vanzare electricitate depasesc 5.000 de file", au mai aratat sursele din Ministerul Economiei si Comertului (MEC).

OMV, E.ON Ruhrgas, E.ON Energie, CEZ si Enel si-au dat acordul pentru publicarea contractelor de privatizare a societatilor din domeniul energetic, cu exceptia planurilor de afaceri, informeza un comunicat al MEC, remis, marti, agentiei NewsIn.

"Cu exceptia Gaz de France, care urmeaza sa isi dea acordul maine (n.r. miercuri), 29 noiembrie 2006, celelalte firme au transmis acordul pentru publicarea contractelor de privatizare, cu exceptia planului de afaceri", se precizeaza in comunicatul de marti al MEC. Contractele vor fi publicate pe site-ul ministerului, dupa primirea tuturor acordurilor, potrivit comunicatului.

Ministrul economiei si comertului, Codrut seres, a cerut, saptamana trecuta, reprezentantilor OMV, Gaz de France, E.ON, E.ON Ruhrgas, CEZ si ENEL acordul pentru a face publice contractele de privatizare ale societatilor din domeniul energetic.

Traian Basescu a anuntat, tot saptamana trecuta, dupa sedinta CSAT, ca Ministerul Economiei a fost insarcinat sa desecretizeze toate contractele de privatizare ale companiilor din energie cu acordul acestora, iar institutiile statului, inclusiv Parchetul, sa analizeze corectitudinea acestora.

La cateva ore dupa declaratia sefului statului, ministrul economiei Codrut seres a precizat ca pe site-ul MEC vor fi publicate foarte rapid toate contractele de privatizare si anexele acestora, dar si contractele incheiate de producatorii de energie cu intermediarii "cu preturi cu tot".

Statul roman a privatizat in ultimii trei ani trei sferturi dintre companiile care opereaza pe piata petroliera, a distributiei de gaz si electricitate. in urma proceselor de privatizare derulate, conform conditiilor impuse de statul roman, doar cu investitori strategici, companiile din sectorul energetic au fost preluate de firme straine dupa cum urmeaza: Petrom de catre grupul austriac OMV, Electrica Banat, Electrica Dobrogea si Electrica Muntenia Sud de grupul italian ENEL, Electrica Oltenia de firma ceha CEZ, Electrica Moldova de grupul german integrat E.On Ruhrgas, Distrigaz Sud de firma Gas de France iar Distrigaz Nord de societatea de gaze din cadrul grupului german E.On Ruhrgas.

Cu exceptia Electrica Muntenia Sud, la care contractul de privatizare este in curs de aprobare de parlament, in cazul celorlalte societati investitorii straini si-au intrat in atributii.

In portofoliul statului roman au mai ramas societatile Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Nord si Romgaz.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri