Reprezentantii sectorului de panificatie se asteapta la o scadere a preturilor acestor produse dupa aderare, cand taxele vamale la importul produselor din statele membre UE se vor elimina si importul va creste semnificativ.

"In sectorul panificatiei fiecare competitor din piata va fi nevoit sa reduca pretul produselor, pentru a rezista competitiei", a declarat, pentru NewsIn, presedintele Rompan, Aurel Popescu. Acesta a precizat ca se asteapta la un aflux de produse din import, in special de paste fainoase.

In prezent, in sectorul panificatiei, cele mai mari taxe sunt percepute pentru importul de paste fainoase, respectiv 40 %, pentru celelalte produse existand o taxa medie de 15 %.

"Taxa vamala la importul de paste fainoase este de 40 %, dar dupa eliminarea acesteia, agentii economici vor fi tentati in mare masura sa importe aceste produse din tari precum Italia, Grecia, Cipru sau Franta", a spus Popescu.

Dupa aderare, eliminarea taxelor vamale si implicit cresterea importurilor de produse de panificatie va accentua competitia de pe piata interna.

"Ne asteptam la un import masiv de faina, paste fainoase si biscuiti. in final, piata va decide pretul cu care acestea vor fi comercializate", a mentionat Popescu.

De la 1 ianuarie 2007, taxele vamale la importul de produse din statele membre ale Uniunii Europene dispar. Nu se mai discuta de import sau export, ci de schimb intracomunitar.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Setari Cookie-uri