Bugetul general consolidat a inregistrat un surplus de 2,04% din PIB, adica 6,86 miliarde lei, in crestere fata de excedentul raportat la sfarsitul lui septembrie de 1,7% din PIB, desi guvernul a programat un deficit de 2,5% din PIB pentru 2006.
La sfarsitul lunii octombrie excedentul a urcat la 2,04% din PIB, de la 1,7% din PIB. Guvernul a mentinut la a patra rectificare a bugetului, din noiembrie, deficitul bugetar programat, pentru anul in curs, de 2,5% din PIB, in ciuda capacitatii slabe de a cheltui a autoritatilor publice. La sfarsitul fiecarei luni din 2006, Finantele au raportat excedent bugetar, care a crescut de la 1,6-1,7% din PIB in perioada iunie-septembrie, cu 0,3%, ajungang la peste 6,86 miliarde lei.

Produsul intern brut luat in calcul de catre Finante pentru 2006 a fost de 335,9 miliarde lei.

Veniturile bugetului general consolidat au fost, in primele noua luni, de peste 87,33 miliarde lei, iar cheltuielile au ajuns la 80,46 miliarde lei. incasarile din TVA si accize sunt in continuare cele mai mari ca pondere in PIB, comparativ cu celelalte venituri, fiind de 6,7% din PIB (22,5 miliarde lei) si, respectiv 2,6% din PIB ( opt miliarde lei).in primele sapte luni ale anului, s-au colectat peste 16,1 miliarde de lei din impozitele pe profit si pe venit, insemand 4,8% din PIB. Contributiile de asigurari au adus statului mai mult de 26,6 miliarde lei, insemnand 7,9% din PIB.

Cheltuielile de capital au fost de numai 5,9 miliarde lei, iar cele curente de 74,51 miliarde lei, din care cheltuielile de personal au reprezentat 16,3 miliarde lei.

Guvernul ar trebui sa cheltuiasca peste 4,5% din PIB in ultimele doua luni al anului, circa 4,5 miliarde euro, situatie similara cu aceea de anul trecut, cand cele mai mari cheltuieli s-au facut la finele anului. Potrivit unor oficiali din Finante, autoritatile nu vor reusi sa cheltuiasca sumele alocate, iar deficitul bugetar va fi de cel mult 1,5% din PIB la sfarsitul anului.

Guvernul a programat un deficit bugetar, pentru 2006, de 2,5% din PIB, in urma rectificarilor succesive ale bugetului. Initial, prin legea bugetului, deficitul a fost prognozat la 0,5% din PIB, dar a fost majorat de doua ori, in aprilie si in iunie, la 0,9% si, respectiv, 2,5% din PIB. La cele doua rectificari bugetare din toamna, guvernul a realocat unele fonduri, dar nu a mai modificat nivelul deficitului. Principalele destinatii ale fondurilor publice au fost educatia, infrastructura, sanatatea, pensiile si administratia locala.

La inceputul lunii noiembrie, premierul Tariceanu a declarat ca "ar fi catastrofal" sa se cheltuiasca 3,5% din PIB in doua luni (deficitul de 2,5% din PIB cumulat cu excedentul bugetar de 1% din PIB inregistrat la sfarsitul lunii noiembrie conform guvernului n.n.) si ca guvernul va taia din nivelul deficitului bugetar programat.

In schimb, ministrul finantelor a opinat ca nu este necesara reducerea nivelului estimat si ca banii vor fi cheltuiti pentru ca proiectele au fost angajate, dar din cauza circuitului birocratic, platile se fac mai tarziu fata de data contractarii. in cele din urma, guvernul a pastrat deficitul estimat, dupa cea de-a patra rectificare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri