Firmele vor plati cotele de contributii pentru concedii si indemnizatii la nivelul actual de 0,75% aplicate fondului de salarii pana la sfarsitul acestui an, iar de la 1 ianuarie 2007 acestea vor majorate la 0,85%, conform deciziei Guvernului.

Firmele au fost la un pas de a fi puse in situatia sa plateasca retroactiv, pentru primele zece luni ale anului, inca 0,10% din fondul de salarii echivalentul contributiei pentru concedii si indemnizatii, din cauza parlamentarilor care au decis in noiembrie majorarea cotei de contributie la Fondul Unic de Asigurari Sociale de Sanatate de la 0,75% la 0,85%, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2006.

Guvernul a reglementat insa situatia prin ordonata de urgenta, intrata in vigoare la data de 22 noiembrie 2006, astfel incat majorarea de 0,10% va fi aplicata abia de la 1 ianuarie 2007.

Executivul a decis, in 2005, ca sumele reprezentand cotele de contributii pentru concedii si indemnizatii de 0,75% aplicate fondului de salarii sa fie virate din 2006 la Fondul Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, si nu la bugetul asigurarilor sociale de stat. "in vederea realizarii obiectivelor din Planul de Guvernare privind persoanele in varsta este necesara consolidarea financiara sistemului public de pensii prin externalizarea din bugetul asigurarilor sociale de stat a prestatiilor care nu au legatura directa cu pensiile", se arata in ordonanta de urgenta 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Prevederile ordonantei de urgenta 158/2005 au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2006. Astfel, contributiile de 0,75% platite de catre angajatori pentru concedii si indemnizatii se vireaza la Fondul Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.

Parlamentul a aprobat ordonanta de urgenta 158 abia in noiembrie 2006 si, mai mult, a decis majorarea cotei de contributie de la 0,75% la 0,85% fara a specifica si data la care ar fi intrat in vigoare majorarea.

Ca urmare, angajatorii ar fi fost obligati conform Legii 399/2006, care aproba ordonanta de urgenta 158, sa plateasca retroactiv pentru primele zece luni ale anului o cota in plus de 0,10% la fondul de salariu. Mai mult, companiile ar fi trebuit sa depuna si declaratii rectificative pentru fiecare luna la casele de asigurari de sanatate, la cele judetene si la unitatile apartinand Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Proiectul de buget pe 2007, aflat in dezbaterea Parlamentului, prevede o reducere cu doua puncte procentuale a contributiilor platite de catre angajatori. Astfel, vor scadea cu 0,25 puncte procentuale contributiile la asigurari sociale de stat, 0,50 puncte procentuale la contributiile de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, 0,25 puncte procentuale la contributiile de asigurari de somaj si cu un punct la contributiile de asigurari sociale de sanatate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri