In luna octombrie 2006, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1155 lei, cu 0,6% mai mare fata de luna precedenta, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). In acelasi timp, Castigul salarial mediu nominal net realizat a fost de 866 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 6 lei (+0,7%).

Salariul mediu net a crescut comparativ cu octombrie 2005 cu 16,7%, indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent inregistrand o crestere de 11,4%. Cu toate acestea, salariul mediu din octombrie 2006 nu a atins nivelul celui din 1990, indicele castigului salarial real a fost de 93,5%.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (2262 lei) si in industria fabricarii produselor din tutun (2114 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (536 lei).

Cresteri ale castigului salarial mediu net, in luna octombrie 2006 fata de luna precedenta, s‑au datorat in principal, informeaza INS, acordarii de prime sau realizarii de productii mai mari, dupa cum urmeaza:

- cea mai mare crestere (10,6%) s-a inregistrat in silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe;

- cresteri intre 5% si 10% s-au inregistrat in activitatile: administratie publica, fabricarea produselor din tutun, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, captarea, tratarea si distributia apei;

- cresteri mai mici (intre 1% si 5%) au fost in: edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, agricultura, vanatoare si servicii anexe, productia de mobilier si alte activitati industriale n.c.a, fabricarea celulozei, hartiei si a produselor textile, prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, invatamant, fabricarea produselor textile.

Scaderile fata de luna precedenta ale castigului salarial mediu nominal net din unele activitati au fost determinate, in principal, de acordarea de prime in luna anterioara sau de realizarea unei productii mai mici. Salarial mediu net a scazut cu 20% in extractia hidrocarburilor si servicii anexe si cu 13,2% in industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Orban anunță creșterea pensiilor: Vom decide cu cât după analizele economice
Setari Cookie-uri