Proiectul Codului Constructiilor elaborat de Inspectoratul de Stat in Constructii este incomplet si cu erori care trebuie corectate, fiind realizat fara consultarea membrilor patronatului, a declarat presedintele interimar ARACO, Laurentiu Plosceanu.
"Nu respingem iniatitiva, considerand ca este necesar realizarea Codului Constructiilor, insa abordarea proiectului este incompleta. Forma actuala are nevoie de imbunatatiri, existand lucruri care nu au fost cuprinse. Exista erori care trebuie corectate si nu vedem cum proiectul va putea fi promovat in regim de urgenta. Suntem nemultumiti deoarece nu am fost consultati in faza de proiectare a Codului Constructiilor", a explicat presedintele interimar al Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).

Acesta a precizat ca proiectul propus de ISC nu abordeaza problema certificarii produselor si firmelor de constructii, a capacitatii si calificarii societatilor, informeaza NewsIn. De asemenea, nu se trateaza chestiunile legate de securitatea si sanatatea in munca sau protectia sociala pentru sectorul constructiilor. Plosceanu este de parere ca se vor crea confuzii deoarece sistemul managementului calitatii a fost inlocuit cu notiunea de sistem al calitatii, atragand totodata atentia ca proiectul nu face referire si la sistemul de management al mediului.

"Nu intelegem care este sursa prevederii potrivit careia raspunderea civila se poate aplica si rudelor de gradul unu ale proiectantilor, specialistilor si executantilor. Este o prevedere pe care nu o intelegem. Nu se poate aborda doar problema legata de calitatea constructiilor, fiind necesar sa se discute despre toate fazele: proiectare, executie, etc. Ceea ce s-a propus nu este un Cod al Constructiilor, mai degraba este un ghid", a adaugat presedintele interimar ARACO, Laurentiu Plosceanu.

Reprezentantul ARACO considera ca proiectul ar fi trebuit elaborat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, in conditiile Inspectoratul de Stat in Constructii nu are competente legislative.Asociatia a depus o lista cu observatiile legate de proiectul Codului Construcutiilor la ISC, urmand sa se faca si un sondaj in randul membrilor ARACO privind proiectul legislativ.

"Nu le recomandam sa ne ignore pentru ca nu vom aproba in comisia de dialog proiectul de lege. Noi nu reprosam demersul, dar maniera in care s-a elaborat proiectul, fara a fi consultati, ridica semne de intrebare", a conchis presedintele interimar ARACO.

In luna noiembrie, presedinta Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), Nicolina Isopescu, a prezentat proiectul Codului Constructiilor. Presedinta ISC a precizat ca se va dispune demolarea constructiilor in cazul in care acestea sunt realizate fara autorizatie, iar pentru recuperarea cheltuielilor ar putea exista si posibilitatea vanzarii terenului, la fel cum se intampla in Anglia.

"Codul Constructiilor nu este doar o colectare a legilor existente, ci o prelucrare si o armonizare cu legislatia europeana. Va fi echivalentul Codului Muncii pentru constructii", a spus presedinta ISC. Printre principalele modificari aduse se numara si clasificarea amenzilor in functie de sanctiuni si infractiuni. in cazul sanctiunilor, amenzile vor fi cuprinse intre 100 si120 de milioane de lei vechi, conform presedintelui ISC.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri