Lucrarile de reabilitare termica a cladirilor de locuit, construite in perioada 1950-1990, vor fi finantate in parti egale, prin bugetul MTCT, de catre autoriratile locale si din fondul de reparatii al asociatiilor, potrivit unui hotarari adoptate in sedinta de Guvern.
Guvernul a aprobat miercuri o hotarare pentru modificarea si inlocuirea Anexei la HG nr. 1070/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 174/2002 privind instituirea masurilor speciale pentru reabilitarea termica a unor cladiri de locuit multietajate.

Noile norme prevad ca lucrarile de reabilitare termica a cladirilor de locuit, construite in perioada 1950-1990, nominalizate in programele anuale, vor fi finantate, in parti egale, prin alocatii de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transportului, Constructiilor si Turismului (MTCT), de la bugetele locale si din fondul de reparatii al asociatiilor de proprietari, potrivit NewsIn.

Noua solutie de finantare va avea ca efect diminuarea efortului financiar al asociatiilor de proprietari, implicit pentru renovarea fatadelor cladirilor de locuit. in plus, reabilitare termica a cladirilor de locuit va duce la scaderea costurilor efective pentru energia termica si reducerea consumurilor energetice.

Solutiile oferite de auditorii energetici se fac in baza unei expertize. Coordonatorii programelor anuale iau masurile necesare pentru efectuarea auditului energetic al cladirii, proiectarea si executarea lucrarilor de reabilitare termica si incheierea conventiei cu asociatiile de proprietari.Bugetul alocat pentru 2007 programului de reabilitare termica a blocurilor de locuinte, conform OUG 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, va fi de 9,5 milioane lei.

Ministru delegat, Lazslo Borbely, a declarat la inceputul lunii noiembrie ca din 2010 fiecare cladire va trebui sa aiba un certificat energetic, programul de reabilitare termica pregatind asociatiile de proprietari pentru obtinerea documentului.

Blocurile de locuinte sunt incluse in programele anuale de reabilitare termica, in conditiile in care asociatiile de proprietari aproba, cu votul majoritatii membrilor adunarii generale a proprietarilor, decizia de interventie si semneaza conventia-cadru cu coordonatorul programului anual pentru derularea si finantarea, in conditiile legii, a actiunilor pentru reabilitarea termica a cladirilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri