Comisia prezidentiala speciala pentru analizarea unor posibile infractiuni de catre ministrii Zsolt Nagy si Codrut Seres a fost convocata, a anuntat purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu, care a precizat ca prima intrunire a Comisiei pe aceasta tema va avea loc joi.
Comisia urmeaza sa ii propuna presedintelui, printr-un raport, inceperea sau nu a urmaririi penale impotriva celor doi ministri. Saftoiu a mai precizat, raspinzand unei intrebari, ca ministrul demisionar al economiei, Codrut Seres, va fi audiat de Comisie si are nevoi, in acest moment, de aprobarea presedintelui pentru ca impotriva lui sa inceapa urmarirea penala, deoarece el nu este inca revocat.

Adrian Saftoiu a spus ca presedintele Traian Basescu a avertizat guvernul, cu ocazia revocarii lui Flutur, ca nu va mai accepta sa semneze decrete de revocare daca nu primeste si propunerea de inlocuire. Potrivit purtatorului de cuvant, presedintele este preocupat de asigurarea stocurilor pentru iarna si vrea ca Ministerul Economiei sa aiba ministru cat mai repede.

Procurorii DIICOT au trimis la Cotroceni, marti, cererea pentru aprobarea inceperii urmaririi penale impotriva ministrului comunicatiilor Zsolt Nagy si a fostului ministru al economiei, Codrut Seres. Ministrul Zsolt Nagy este banuit ca ar fi incuviintat scurgerile unor informatii secrete catre reteaua de spionaj a lui Stamen Stantchev. Este vorba despre informatii care ar fi favorizat castigarea unor licitatii pentru consultanta sau privatizarea unor societati - Radiocomunicatii SA, Posta Romana si Romtelecom, informeaza NewsIn. Codrut Seres este suspectat de legaturi cu bulgarul Stamen Stantchev, considerat de procurori creierul retelei de spionaj in dosarul privatizarilor obiectivelor strategice.

Comisia speciala easte condusa de consilierul prezidential stefan Diaconu si are in componenta doi chestori de politie din MAI, un secretar de stat din Ministerului Justitiei, un director de Directie din Ministwerul Public. Comisia, care functioneaza pe baza legii raspunderii ministeriale, nu are competenta sa faca propria ancheta, ci doar sa il audieze pe cel impotriva caruia a fost formulata sesizarea de catre Parchet. Presedintele tarii are libertatea sa ia si o decizie in dezacord cu recomandarea Comisieii. Daca el doreste sa dea curs cererii Parchetului, atunci se va adresa ministrului justitiei cu recomandarea inceperii urmaririi penale impotriva acestora.

Comisia speciala de la Cotroceni a fost constituita in 20 iulie 2006, pentru fostul ministru al apararii Teodor Atanasiu, in cazul caruia i-a recomandat presedintelui Traian Basescu inceperea urmaririi penale. Presedintele a tinut seama de recomandare si a decis, intr-o prima faza, sa ceara doar inceperea urmaririi penale si, cateva zile mai tarziu, si suspendarea din functie.

Comisia speciala de la Cotroceni, legiferata de guvernul CDR, prin legea responsabilitatii ministeriale, avea initial competente si in privinta fostilor ministri, a caror imunitate a fost insa eliminata in 2005 printr-o modificare adusa legii de ministrul Justitiei, Monica Macovei si aprobata de Parlament.in mandatul lui Ion Iliescu, la Comisia speciala au fost audiati fostii ministri taranisti Ioan Muresan si Nicolae Noica, fostii ministri ai transporturilor Aurel Novac, Paul Teodoru (PDSR) si Traian Basescu (PD),dintre care au fost trimsi in cercetare penala numai Ioan Avram Muresan si cei trei ministri ai transporturilor cercetati in dosarul Flota, in frunte cu Traian Basescu.Comisia a fost sesizata si in cazul unor ministri PSD aflati atunci in exercitiu, Ilie Sarbu si serban Mihailescu, dar pentru acestia comisia si presedintele Iliescu nu si-au dat acordul de incepere a urmaririi penale.

Daca impotriva lui ministrului UDMR Zsolt Nagy va fi inceputa urmarirea penala, el poate fi suspendat din functie de catre presedintele tarii, pe durata urmaririi penale, caruia Constitutia ii permite sa ia aceasta masura impotriva unui membru al guvernului cercetat penal pentru fapte savarsite in timpul exercitarii mandatului.

Astfel, articolul 109, alineatul 2 din Constitutie prevede: "Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie. Competenta de judecata apartine inaltei Curti de Casatie si Justitie".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri