Presedintele Consiliului Judetean Arad, Iosif Matula, a solicitat, vineri, ministrului Transporturilor, un ajutor pentru dezvoltarea aeroportului din municipiul resedinta de judet, informeaa NewsIn. Astfel, autoritatile judetene au cerut sprijin financiar pentru extinderea platformei de debarcare-imbarcare pasageri, extinderea aerogarii si reparatii capitale la aerogara existenta, precum si prelungirea pistei de decolare-aterizare cu 500 de metri.

In replica, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a sustinut ca in actualele conditii, ministerul pe care il conduce nu arecapacitatea de a investi material in aeroportul aradean. "Daca insa se va actiona pentru realizarea unei societati comuneintre Aeroportul Timisoara, care apartine Ministerului Transporturilor si cel aradean, care apartine Consiliului Judetean, noi amputea mult mai usor sa contribuim la tot ce inseamna proiecte de viitor", a fost varianta pe care ministrul a insistat cel mai mult atunci cand a discutat despre modalitatile de dezvoltare ale aeroportului din Arad.

"Intre cele doua aeroporturi este o distanta de doar 35 de kilometri, ceea ce inseamna practic distanta dintre doua piste ale unui aeroport mai mare. Ministerul Transporturilor o sa oblige cele doua aeroporturi sa lucreze impreuna, macar din punct de vedere aeronautic, daca mai mult nu. Nu stiu de ce s-a gandit cineva ca este bine ca un aeroport, cel de la Timisoara, sa fie la stat, iar celalalt, de la Arad, sa fie la Consiliul Judetean, a declatat Berceanu.

Ambele trebuiau sa urmeze un regim comun si cred ca acesta este viitorul. Sa formam o societate comerciala Arad-Timisoara, in care si Consiliul Judetean Arad si Ministerul Transporturilor sa aiba un numar de actiuni, sa facem eventual si o emisiune de actiuni, pentru atragerea de investitori, iar produsul rezultat sa reprezinteun centru de greutate al zonei de vest a tarii si a Euroregiunii. Pentru ca, daca nu vom face asta, vom constata ca fac altii, ca va fi un astfel de proiect la Szeged, iar noi o sa ramanem pe locul II", a mai spus Radu Berceanu.

Berceanu propune constituirea unei singure companii aviatice in vestul tarii

Ministrul Transporturilor, a mai declarat ca aeroporturile din Arad si Timisoara trebuie sa functioneze impreuna, intr-o companie aeronautica. Ideea ministrului Radu Berceanu este ca Timisoara si Aradul sa dezvolte in zona un centru regional aeronautic. Berceanu, care a vizitat vineri, pe parcursul citorva ore, municipiile Timisoara, Arad si Lugoj, este de parere ca cele doua aeroporturi vor trebui sa sa adune toti pasagerii din zona de vest a tarii.

Intr-o companie aeronautica va trebui sa detina parti sociale atat administratia municipala, din cele doua orase, cit si cea judeteana, alaturi de ministerul transporturilor si de eventuali investitori, care, prin marire de capital, pot influenta pozitiv situatia companiei. Pot fi atrase in acest proiect si judetele Hunedoara si Caras-Severin, a declarat ministrul Berceanu.

In acest moment, aeroportul aradean apartine de Consiliul Judetean Arad, iar la cel din Timisoara, ministerul transporturilor are 80% din actiuni, iar fondul Proprietatea 20%. Deocamdata, s-au purtat discutii de principiu, pe acesta tema, autoritatile judetene, din Arad si Timis, declarindu-se de acord cu propunerea ministrului Radu Berceanu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri