Expansiunea importurilor, in primele noua luni, intr-un ritm mai rapid cu 8,5% fata cea a exporturilor a condus la majorarea deficitului comercial (FOB-CIF) al Romaniei cu 45,6% fata de deficitul inregistrat in aceeasi perioada a anului 2005, se arata intr-un studiu al CNP
Valoarea importurilor, in primele noua luni ale anului 2006, a fost de 28,7 miliarde euro, cu 24,5% mai mare fata de perioada corespunzatoare a anului 2005, iar exporturile FOB realizate au fost in valoare de 19,1 miliarde euro, cu o valoare medie lunara de 2,1 miliarde euro, comparativ cu 1,8 miliarde euro in primele noua luni ale anului 2005. in ultimele luni, exportul de bunuri a inregistrat un trend descrescato: de la o crestere cu 20,3% in primul semestru, comparativ cu anul anterior, la noua luni, cresterea s-a incetinit pana la 16%, se arata in studiul elaborat de CNP. Cresterea nominala a exporturilor a fost de 16% iar cea a importurilor, de 24,5%.

Evolutia soldului balantei comerciale, in primele noua luni din 2006, pe principalele grupe de produse, indica excedente comerciale la produsele industriei usoare, produsele din lemn (inclusiv mobilier), metale comune si articole din metal si deficite la restul de grupe de produse, se mai spune in studiul elaborat de CNP.

"Evolutia diferentiata a exportului si importului pe zone geografice, a condus la o anumita distributie pe tari a deficitului comercial. Un fenomen important de semnalat este majorarea deficitului inregistrat cu tarile dezvoltate cu 53,6%, in conditiile in care ponderea acestora in total deficit este de aproape 60%", se spune in studiu potrivit NewsIn.

"Un aport semnificativ la aceasta evolutie l-au avut schimburile comerciale cu tarile Uniunii Europene, care au inregistrat un deficit de cinci miliarde euro, reprezentand circa 88% din deficitul inregistrat in relatia cu tarile dezvoltate. Dintre tarile UE, cele mai mari deficite s-au inregistrat in cadrul schimburilor comerciale cu partenerele comerciale traditionale: Germania (1366,4 milioane euro), Italia (738,2 milioane euro) si Austria (578,9 milioane euro). in cadrul relatiilor cu SUA, deficitul s-a majorat de 3,6 ori", mai releva datele studiului elaborat de CNP.

Principalele tari care au contribuit la adancirea deficitului in grupa sunt: Rusia (-2324,9 milioane euro, respectiv circa 86% in grupa), Kazahstan (cu o majorare de 20,2% a deficitului). "Excedentele realizate in relatia cu Republica Gruzia (+50,1%), Bulgaria (+41,8%), Iugoslavia (+78,0%) si Republica Moldova (+12,2%) au acoperit partial majorarea deficitului cu cele doua tari furnizoare de resurse energetice", reiese din studiul CNP.

Deficitul din cadrul relatiilor comerciale cu tarile in curs de dezvoltare a crescut de doua ori, datorita majorarii deficitelor cu China, cu 291,5 milioane euro, Coreea de Sud, cu 115,7 milioane euro, precum si diminuarii semnificative a excedentelor inregistrate in relatia cu Turcia, cu 49,9%, si Egipt, cu 35,2%, in raport cu perioada similara a anului anterior.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri