Guvernul a adoptat in sedinta de joi, de la care au lipsit ministrii democrati, o noua varianta a Ordonantei de urgenta privind reorganizarea AVAS prin absorbtia OPSPI, care reduce de la 60 la 41 numarul de companii transferate la AVAS
Ordonanta de urgenta privind reorganizarea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) include absorbtia Oficiului Participatiilor Statului si a Privatizarii in Industrie (OPSPI), care se desfiinteaza.

Varianta initiala a Ordonantei continea o lista de 60 de companii care ar fi trebuit sa intre sub tutela AVAS. in proiectul de ordonanta aprobat joi, grupul de companii "energetice" va ramane in subordinea Ministerului Economiei si Comertului (MEC).

Potrivit guvernului, necesitatea adoptarii urgente a acestei legi este data de nevoia unei legislatii unitare pentru privatizarile viitoare, in perspectiva in care Comisia Europeana va prelua, de la 1 ianuarie 2007, monitorizarea tuturor activitatilor din Romania legate de concurenta si va autoriza si controla ajutoarele de stat acordate in procesul de privatizare.

"in lipsa unei strategii coerente si a unei legislatii care sa puna in aplicare aceasta strategie, Comisia va solicita notificari individuale pentru fiecare societate comerciala privatizata, derularea procesului, in acest caz, putand sa depaseasca 18 luni", se arata in ordonanta de urgenta, potrivit NewsIn.

"Neadoptarea prezentei orodnante conduce la neindeplinirea obiectivelor asumate de Guvernul Romaniei prin strategia de privatizare, problematica stringenta a Uniunii Europene si a Bancii Mondiale, care au recomandat expres criticile in Raportul OECD de Evaluare Economica a Romaniei", se precizeaza in nota de fundamentare a ordonantei de urgenta.

Odata cu intrarea in vigoare a actului normativ AVAS va desfasura toate activitatile legate de exercitarea calitatii de actionar al statului la societatile si companiile nationale care vor fi transferate din portofoliul Ministerului Economiei si Comertului (MEC). Unele masuri de monitorizare a unor companii privatizate nu se vor aplica contractelor semnate de OPSPI pana la data comasarii.

Fata de varianta initiala a ordonantei, urmatoarele societati nu vor mai trece in subordinea AVAS: Romgaz (statul detine 100% din actiuni), Transgaz SA - neprivatizabila intrucat detine sistemul de transport gaze naturale al tarii, Termoelectrica SA - detinuta in totalitate de stat. Se incearca pentru filiale formare de producatori independenti de energie, prin atragerea de investitori, Hidroelectrica SA, Nuclearelectrica SA - neprivatizabila intrucat este producator de electricitate din surse nucleare, Transelectrica Bucuresti SA - neprivatizabila intrucat detine sistemul de transport electricitate al tarii, CN a Huilei SA, SN a Lignitului Oltenia SA, CNCAF Minvest SA, CNMPN Remin SA, MinBucovina SA Vatra Dornei, CN a Uraniului SA, SN a Carbunelui SA, Miniera Banat SA Anina, Moldomin SA, Baita SA stei, Cuprumin SA Abrud, Conversmin SA si SC Pentru inchiderea-Conservarea Minelor SA.

in proiectul initial de ordonanta de urgenta exista un numar de 60 de societati, inclusiv cele 19, care urmau sa treaca de la OPSPI la AVAS. O alta deosebire consta in includerea in varianta finala a ordonantei de urgenta a SN a Apelor Minerale SA pe lista societatilor care vor trece AVAS.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri