Increderea investitorilor straini in mediul de afaceri din Romania s-a deteriorat semnificativ in ultimele sase luni. Principalele cauze: “revolutia fiscala”, ale carei obiective si beneficii mediul privat inca nu le-a inteles, reforma sistemului judiciar, fara a fi luate insa in considerare problemele practice ale mediul de afaceri, forta de munca insuficient calificata si deja vesnica problema a infrastructurii.

Intr-un sondaj realizat in randul membrilor Consiliului Investitorilor Straini (FIC), 70% dintre participanti spun ca evolutiile din ultimele 6 luni (perioada de referinta a chestionarului) le-au scazut increderea in mediul de afaceri din Romania si considera ca aceasta s-a deteriorat.

“Cifrele acestea nu aduc vesti foarte bune avand in vedere ca una din prioritatile Guvernului o reprezinta cresterea nivelului investitiilor in economia Romaniei, obiectiv care pare dificil de atins in aceste conditii”, se arata intr-un comunicat al organizatiei.

Indicele FIC arata ca exista o serie de constrangeri structurale care nu incurajeaza investitiile noi.

Sistemul fiscal, necompetitiv din cauza schimbarilor bruste

Astfel, 68% dintre respondenti considera ca forta de munca disponibila nu este suficient de competitiva, 85% dintre acestia caracterizeaza sistemul fiscal din Romania ca necompetitiv si probabil nu din cauza nivelului de impozitare ci datorita schimbarilor bruste de politica fiscala si lipsei de modernizare la nivelul ANAF, iar 96% dintre participanti spun ca intampina dificultati datorita poverii reglementarilor care sunt neclare si in continua schimbare.

Totodata, 92% dintre respondenti considera ca infrastructura nu este suficient de bine dezvoltata ceea ce nu mai este demult o surpriza pentru nimeni.

In plus, toti participantii, fara exceptie, descriu birocratia din Romania ca fiind necompetitiva in comparatie cu alte locatii din Europa unde desfasoara activitati si tot in unanimitate reclama lipsa de transparenta si de consistenta in adoptarea si aplicarea politicilor publice.

“Investitiile straine in Romania au ajuns la 4,5 miliarde de euro in 2017 in foarte usoara crestere fata de 2015 sau 2016 si totusi doar la jumatate fata de nivelul inregistrat in anii 2007-2008. O parte semnificativa a acestor investitii au fost realizate de companiile deja prezente in Romania, care se adapteaza la cresterea economiei locale, europene si globale. Cu toate acestea, Romania are nevoie de noi investitori care sa aduca cu ei un plus de capital si tehnologie. O analiza recenta a Bancii Mondiale arata ca investitiile straine atrase de Romania in 2016 reprezentau doar 2,8% din PIB, in timp ce in Europa de Est fluxurile erau de aproximativ 8% din PIB pentru aceeasi perioada. Aceste rezultate evidentiaza ca sumele atrase de Romania sunt foarte mici atat de la an la an, cat si in comparatie cu tarile vecine”, se subliniaza in documentul citat.

In acest conditii, reprezentantii FIC transmit autoritatilor ca atata vreme cat indicele perceptiei despre mediul de afaceri din Romania sugereaza mai degraba neincredere, sansele de a atrage noi investitii semnificative sunt minime.

De unde vine neincrederea in crestere?

“Anul 2017 a fost marcat de o ”revolutie fiscala” ale carei obiective si beneficii mediul privat inca nu le-a inteles si care a fost implementata in ciuda comentariilor negative aproape unanime. In paralel, a fost consumata foarte multa energie pe dezbaterile privind reforma sistemului judiciar, fara a fi luate insa in considerare problemele practice ale mediul de afaceri. Solicitarile companiilor privind infiintarea unor tribunale comerciale si fiscale sau cresterea numarului de magistrati din sistem pentru mai multa celeritate in decizii nu au figurat deloc pe agenda modificarilor.

In concluzie, pe termen scurt perspectivele economice arata bine si o parte semnificativa a companiilor membre FIC anticipeaza o crestere a afacerilor in Romania. Insa investitiile pe termen mediu si lung, singurele care catalizeaza o crestere sustenabila, nu se vor materializa daca nu are loc o schimbare a perceptiei investitorilor existenti privind stabilitatea si predictibilitatea politicilor publice din Romania”, se mentioneaza in comunicat.

Indicele FIC este realizat doar in randul comunitatii membrilor Consiliului Investitorilor Straini, companii care au avut in 2016 o cifra de afaceri de 187 de miliarde de lei si au angajat aproximativ 200.000 de persoane.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri