Datele economice arata o crestere economica impresionanta in primele noua luni ale anului, in toate sectoarele, insa lipsa unui spor semnificariv a numarului de angajati din economie, de doar 1,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ar putea incetini in viitor dezvoltarea, spun analistii.
"Observam ca avem o crestere mare a consumului, insa numarul de salariati a stagnat. Pe termen lung, cresterea economica la un ritm atat de sustinut nu este sustenabila fara crearea de noi locuri de munca", a declarat, pentru NewsIn, economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu.

Cresterea economica in lipsa unei majorari semnificative a numarului de salariati este o consecinta a faptului ca, in Romania, "cresterea productivitatii muncii se obtine pe baza scaderii numarului de angajati, pentru ca o mare parte a economiei nu este inca restructurata", a spus, pentru NewsIn, analistul economic Ilie Serbanescu.

"Cresterea economica nu antreneaza o crestere a ocuparii si pentru ca cea mai mare parte din investitiile straine directe merg in sectoarele finaciar si imobiliar. Cresterea economica in aceste conditii este una nesanatoasa. Economia Romaniei este una de fite, in care vedem o discrepanta mare intre opulenta unor sectoare ale economiei private si starea jalnica a infrastructurii", a mentionat serbanescu.

Stagnarea numarului de salariati din economie a avut, insa, ca efect pozitiv, cresterea accentuata a productivitatii muncii, considera analistul Finansbank, Melania Hancila. "Cred ca ocuparea nu a crescut pentru ca nu exista oferta suficienta de forta de munca. in constructii, patronii se vor reorienta si vor creste salariile pentru a atrage salariati. Oricum, constructiile isi vor incetini ritmul de crestere in anii urmatori fata de acest an", a adaugat Hancila. O explicatie a lipsei de oferta de forta de munca este rata mica a somajului, de doar 5,1% in luna octombrie, insa cifra publicata de INS este privita cu rezerve de unii analisti. "somajul nu are nici o semnificatie atat timp cat nu stim cati romani muncesc in strainatate", a aratat serbanescu.

Analistii economici remarca cresterea in aproape toate sectoarele. "Partea buna este dezvoltarea serviciilor, iar anul acesta se simte un accent puternic pe constructii. Mai mult, datele publicate de Institutul National de Statistica (INS) detaliaza pe componente ale constructiilor si vedem o crestere puternica a constructiilor civile, data, pe de o parte, de reconstructia de dupa inundatiile de anul trecut, iar pe de alta parte de spatiile de birouri si comerciale, care au avansat mai rapid decat constructia de locuinte" , a mentionat Citu.

Cresterea sectorului agricol romanesc, care este greu de estimat de analisti datorita volatilitatii foarte mari de la un an la altul, a fost calculata de INS la 5,2% pentru trimestrul al treilea si de 3,5% pe primele noua luni ale anului. Avansul sectorului agricol vine dupa doua trimestre de stagnare fata de acelasi interval al anului trecut, care a fost insa unul foarte slab pentru agricultura din cauza inundatiilor. "Totusi, in ciuda cresterii inregistrate, agricultura a avansat sub asteptari in acest an, ceea ce arata ca problema acestui sector este una structurala. Celelalte sectoare au crescut, in schimb, conform asteptarilor", a explicat Hancila, pentru NewsIn.

Datele publicate, luni, de INS, releva o crestere a produsului intern brut (PIB) cu 8,3% in trimestrul al treilea raportat la acelasi interval din 2005, si cu 7,8%, in termeni reali, pe primele noua luni ale anului comparativ cu primele noua luni ale anului trecut. Produsul intern brut al trimestrului al treilea a fost de 92,66 miliarde lei (miliarde euro), iar cel al primelor noua luni a insumat 229,5 miliarde de lei (miliarde euro).

Rezultatul foarte bun inregistrat in primele noua luni se datoraza constructiilor, care au avut un salt de 17,7%, comparativ cu anul trecut, dar si revenirii agriculturii, care si-a majorat volumul de activitate cu 3,5%, conform INS. Industria a crescut, in primele noua luni, cu 7,1%, iar serviciile cu 7,8%. Constructiile, serviciile si industria au avut o contributie de 80,8% la produsul intern brut.

Pe partea de cerere, consumul final ramane principalul motor de crestere economica, in primele noua luni ale anului acesta avansand cu 11%. Cresterea consumului final individual al gospodariilor populatiei (cu 12%) a fost determinata, cu preponderenta, de majorarea volumului de marfuri din comertul cu amanuntul (22,7%). De asemenea, investitiile au jucat un rol semnificativ in cresterea economica pe partea de cerere, formarea bruta de capital fix majorandu-se cu 13,7%. in cadrul formarii de capital, investitiile reprezinta 90,2% din valoarea totala. Anul trecut investitiile au crescut cu 13%, iar in 2004 cu 10,8%.

Din investitiile realizate in primele noua luni ale anului, investitiile in lucrari de constructii noi s-au majorat cu 17,7%, iar investitiile in utilaje si mijloace de transport au crescut cu 9,6%, comparativ cu perioada similara a anului trecut. in primele trei trimestre ale anului au fost terminate 20.730 de locuinte, cu 2.544 de locuinte mai mult fata de perioada corespunzatoare a anului precedent, aproximativ 90% dintre ele fiind realizate de populatie. La sfarsitul lunii septembrie, peste 100.000 de locuinte se aflau in diferite stadii de executie, din care 11,8% se realizeaza cu fonduri bugetare.

Comisia Nationala de Prognoza a estimat pentru acest an un produs intern brut de 337,9 miliarde de lei, in crestere cu 7% fata de anul trecut. Recent, analistii bancii italiene UniCredit au estimat un salt al PIB de 7,8%, iar Comisia Europeana a anticipat, in ultima sa estimare, o crestere economica de 7,2%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri