Statul obliga comerciantii la o noua cheltuiala inutila - casele de marcat cu jurnal electronic. Parlamentul a confirmat termenele stabilite de Guvern pentru obligativitatea dotarii cu astfel de aparate, respectiv 1 iunie pentru comerciantii mari si mijlocii si 1 august pentru cei mici. Desi ar trebui sa reprezinte o modalitate de combatere a evaziunii fiscale, noile case de marcat vor fi inutile in lipsa informatizarii ANAF.

Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adopta, miercuri, Legea de aprobare a unei Ordonante de Guvern care stabileste teremenele (cele mai recente) de dotare cu case de marcat cu jurnal electronic.

Astfel, incepand cu data de 1 iunie 2018, toti comerciantii mari si mijlocii vor fi obligati sa utilizeze astfel de case de marcat, iar de la 1 august si cei mici.

In aceste conditii, incepand cu data de 1 august 2018, va fi complet interzisa comercializarea aparatelor de marcat electronice fiscale cu rola de hartie.

Termenul de implementare a caselor de marcat cu jurnal electronic a fost modificat de mai multe ori in ultimii ani, desi majoritatea specialistilor in domeniu au sustinut ca utilizarea unor astfel de aparate, legate la serverul ANAF prin intermediul unui sistem informatic, ar detremina reducerea evaziunii fiscale.

Instabilitatea legislativa si...
Citeste si: Romania s-ar putea digitaliza in trei ani, daca vor autoritatile!

Mediul de afaceri spera intr-o amanare a termenelor

Asadar termenul de dotare cu case de marcat electronice este batut in cuie prin lege, insa un termen de conectare a acestora la serverul ANAF nu exista. In conditiile in care procesul de informatizare a ANAF a intrat in impas, prin intreruperea programului cu Banca Mondiala derulat in acest sens, este putin probabil ca interconectarea sa se poata realiza curand.

De altfel, reprezentantii mediului de afaceri sperau intr-o amanare a termenelor, pana la remedierea situatiei la Fisc pentru ca, spun ei, dotarea comerciantilor cu case de marcat prematur va duce la cheltuieli suplimentare pentru acestia, in conditiile in care solutiile informatice se schimba foarte repede.

"Probabil ca termenul de dotare cu case de marcat va fi modificat, pentru ca nu poti sa digitalizezi mediul privat fara sa faci o digitalizare a ANAF-ului. Cel mai clar exemplu este programul aproape pierdut cu Banca Mondiala, in care 90 de milioane de euro nu se regasesc in digitalizarea Fiscului. Am inteles ca Banca Mondiala vrea sa incheie acest program, pentru ca nu s-au facut pasi in ultimii doi ani in niciun fel. E un proces inutil sa creezi o digitalizare in mediul de afaceri fara sa ai o corespondenta in mediul public. De altfel, procesul acesta de digitalizare are si el o durata de viata. Daca impui astazi o casa de marcat, maine acea casa de marcat e perimata si nu-ti mai foloseste la nimic si ar trebui sa vii cu alte reglementari", a declarat recent presedintele Consiliului pentru IMM-uri, Florin Jianu.

Ministrul Finantelor a...
Citeste si: Ce omite Eugen Teodorovici din anuntul Standard & Poor's? Esentialul

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
De ce trebuie sa reducem deficitele si care sunt masurile necesare?