Peste 700 de fosti parlamentari beneficiaza de pensii speciale, iar sumele incasate difera in functie de numarul de mandate. Pensiile speciale pot fi cumulate cu alte pensii sau cu salariu/indemnizatie, scrie Digi24.

Potrivit unor date furnizate de Parlament, 506 fosti deputati si 221 de fosti senatori primesc pensii speciale.

De asemenea, in cazul a 80 de fosti senatori, pensia speciala depaseste 5.000 de lei pe luna. Recordul, de 13.544 lei, este detinut de doi fosti senatori, iar alti 21 au o pensie speciala bruta de peste 10.000 lei pe luna.

In cazul fostilor deputati, cea mai mare pensie speciala este de 9.367 lei si este incasata lunar de 24 de fosti membri ai Camerei. Alti 22 de fosti deputati au o pensie de 9.302 lei.

In total, pentru pensiile speciale ale fostilor alesi statul scoate lunar din buget 3,2 milioane lei. Adica, peste 38 de milioane de lei pe an.

Prin Ordonanta de Urgenta nr. 116 din 28 decembrie 2017, Guvernul Tudose a modificat Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in sensul abrogarii alineatului 4 al articolului 51. Ce spunea acesta? „Pensia din sistemul public de pensii nu poate fi cumulata cu o pensie de serviciu/indemnizatie pentru limita de varsta reglementate de legi cu caracter special”.

Alineatul abrogat fusese introdus in lege cu doar doua saptamani in urma, prin Ordonanta de Urgenta nr. 103, adoptata de acelasi Guvern Tudose in sedinta din 14 decembrie 2017. Interdictia de a cumula o pensie de serviciu cu o pensie din sistemul public urma sa se aplice de la 1 ianuarie 2018.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri