Romania nu va reusi sa se apropie de tarile dezvoltate din Uniunea Europeana daca isi alimenteaza in continuare cresterea economica doar prin intermediul consumului pe care il stimuleaza cu cresteri salariale, este de parere Lucian Croitoru, consilier al Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Cand ne uitam la tara noastra ce putem spune? Ca e in continuare aproape cea mai saraca tara din UE, numai Bulgaria este mai saraca decat noi. Romania se sufoca din lipsa autostrazilor, in 28 de ani nu am reusit sa construim un numar de kilometri de autostrada comparabil cu tarile dezvoltate, asistenta medicala este precara, scandalul doctoratelor arata ca situatia din universitatile noastre nu e deloc roz. In continuarea, la nivelul societatii noastre si in afara societatii sunt voci care chestioneaza independenta justitiei", a declarat Croitoru, in cadrul conferintei Proiect de tara - Romania 2040.

Luand in considerare aceasta situatie, care descrie imaginea Romaniei de astazi, reprezentantul BNR este de parere ca avem nevoie de o crestere economica sustenabila in cazul in care ne dorim sa evoluam si sa intram in randul tarilor dezvoltate.

"Cresterea economica este prea mare si asta este problema. Pentru ca o tara trebuie sa creasca in linie cu potentialul ei. Cand o tara isi creste economia cu mult peste potential, isi suprasolicita "motorul", ca in cazul masinilor de Formula 1 care nu il pot utiliza decat o data, maxim de doua ori. Cresterea nesustenabila a salariilor, realizata pentru a accelera consumul si a avea o crestere economica de 7%, nu inseamna nici pe departe ca vom putea reduce din decalajul care ne desparte de tarile dezvoltate", adauga Croitoru.

Reprezentantul BNR precizeaza ca acest trend al cresterii nesustenabile va destabiliza economia, acumuland dezechilibre care se reflecta in doua directii: externa si interna. In pan extern vom vedea un cont curent deteriorat, iar in cea de-a doua directie, interna, aceste dezechilibre vor duce la o inflatie in crestere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri