Premierul Viorica Dancila se intalneste joi cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, pentru Ziare.com, purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu.

Initial, intalnirea dintre cei doi a fost anuntata saptamana trecuta de ministrul de Finante, Eugen Teodorovici.

"Joia viitoare va avea loc o intalnire intre doamna prim-ministru si domnul guvernator si echipa domniei sale. Va fi o discutie legata de ROBOR, dar si despre alte subiecte. Vom vedea care sunt argumentele BNR, astfel incat lucrurile sa se schimbe", a tinut sa precizeze Teodorovici.

Cresterea ROBOR: Cine sunt vinovatii?

Acesta a subliniat ca nici Ministerul de Finante si nici Guvernul nu sunt vinovati pentru cresterea fara incetare a ROBOR si a dat vina pe BNR.

"Stiti foarte bine ca nu e atributul ministerului nivelul ROBOR-ului in piata, este atributul Bancii Nationale", a declarat Teodorovici, intrebat ce pot face autoritatile in legatura cu indicele ROBOR care a crescut foarte mult in ultimul an.

Totodata, miercuri seara, Teodorovici a declarat ca Ministerul Finantelor si Banca Nationala colaboreaza si trebuie ca lumea sa inteleaga, dupa intalnirea care va avea loc joi, intre premierul Viorica Dancila si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ca este o colaborare foarte importanta intre cele doua structuri, iar declaratii precum "Guvernul incaleca Banca Nationala", in afara tarii, unde oamenii au o alta logica, reprezinta ceva de speriat.

Viorica Dancila a refuzat o intalnire cu Iohannis

Vineri, Viorica Dancila a fost invitata de presedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, pentru a discuta despre conflictul dintre Guvern si BNR, insa premierul a refuzat sa se prezinte la intalnire.

La scurt timp, seful statului a sustinut o declaratie de presa in care i-a cerut demisia premierului Viorica Dancila, pentru ca nu face fata pozitiei de prim-ministru. Mai mult, seful statului a afirmat ca ii retrage increderea premierului.

Potrivit sefului statului, Viorica Dancila a preferat sa execute ordinele venite de la partid, transformand Guvernul intr-o vulnerabilitate.

ROBOR se afla la cel mai mare nivel din ultimii 3 ani si jumatate

Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la multe din creditele in lei, a crescut din nou.

Indicele a ajuns, miercuri, la nivelul de 2,47%, cel mai mare din luna octombrie 2014, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

La precedentele doua sedinte ROBOR-ul scazuse la nivelul de 2,45%.

In ceea ce priveste indicele ROBOR la 6 luni, acesta a crescut la 2,57%.

Analistii CFA Romania au facut recent mai multe previziuni sumbre: o rata medie a ROBOR, cu scadenta la trei luni, de 3,13%, un curs de schimb de 4,7651 lei pentru un euro si o rata a inflatiei in crestere.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat recent ca este ingrijorat de cresterea indicelui ROBOR, afirmand ca va accepta propunerea guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu, de a discuta, mai ales ca si-au trimis si scrisori pe acest subiect.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri