Anul trecut, produsele din tutun au reprezentat aproape 42% din totalul exporturilor de produse alimentare, bauturi si tutun si circa 6% din exportul total al bunurilor de larg consum, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica. British American Tobacco, cel mai mare jucator pe piata tutunului din Romania, trimite la export aproximativ 60% din volumele fabricate la Ploiesti, a doua cea mai mare fabrica din Europa a grupului.

Din datele furnizate de catre Institutul National de Statistica reiese faptul ca valoarea totala a exporturilor de tutun brut si prelucrat din anul 2017 a fost de 730,5 milioane euro, o valoare de patru ori mai mare decat suma exporturilor preparatelor alimentare diverse.

„Fabrica British American Tobacco de la Ploiesti si-a dublat in ultimii ani capacitatea de productie, cresterea volumelor fiind destinata exportului. In prezent, peste 60% din tigaretele produse in Ploiesti pleaca spre alte 45 de tari din intreaga lume, inclusiv Rusia, Japonia, Brazilia, Italia, Regatul Unit si Danemarca. Capacitatea de a investi in continuare in dezvoltarea fabricii depinde insa de existenta unui climat economic predictibil. Cresterea capacitatii noastre de productie se reflecta in mod direct in contributia pe care o avem in cadrul ponderii exporturilor si, implicit, in balanta comerciala a Romaniei”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic si Relatii Publice British American Tobacco.

British American Tobacco este al doilea cel mai mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, contribuind anual cu aproximativ 1,6 miliarde de euro, sub forma de accize si impozite (din totalul de trei miliarde de euro, contributia totala a industriei tutunului). In ultimii zece ani, intre 2007 si 2016, compania a contribuit cu mai mult de 12,5 miliarde de euro la economia din Romania. BAT creeaza in mod direct aproape 2.500 de locuri de munca.

British American Tobacco, tutun, export tigarete, Asli Ertonguc

”Suntem pe primul loc in Romania, cu o cota de piata de 55% din piata tutunului si intentionam sa devemim lideri si pe segmentul produselor care inclazesc tutunul. Fabrica din Ploiesti este una dintre cele mai mari fabrici ale BAT din Europa si investim mult acolo pentru a fi o platforma de export catre alte tari. Am inceput sa investim pentru a produce Neopod, capsula pentru iFuse, la Ploiesti. Romania este unul dintre principalii candidati din Uniunea Europeana pentru inceperea productiei de Neostiks. Avem doua fabrici unde producem glo si Neostiks, una in Coreea de Sud si una in Rusia”, spunea, la inceputul acestui an, la conferinta de presa in care a fost lansat in Romania dispozitivul glo, Asli Ertonguc, South Central Europe Marketing Director BAT.

Unitati de productie in Romania mai au si alti doi mari jucatori din domeniul fabricarii si comercializarii produselor din tutun. JTI detine o unitate de productie in Bucuresti, unde fabrica tigarete pentru piata locala si alte 50 de piete.

Compania Philip Morris International a demarat anul trecut lucrarile la transformarea fabricii din Otopeni intr-o unitate de productie care va produce exclusiv Heets, produse din tutun pentru dispozitivul IQOS, o investitie de 490 de milioane de euro. In 2017, fabrica a trecut printr-o prima faza a transformarii, care a presupus instalarea de echipamente tehnologice noi, cu ajutorul carora a fost demarata o prima faza a productiei de heets.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri