Inflatia anuala a atins, in aprilie, maximul ultimilor 5 ani, urcand la 5,22% de la 4,95% pe an cu o luna in urma. Majorarea inflatiei era anticipata, avand in vedere ca, la 1 aprilie, a crescut acciza la tigarete, produse cu o pondere ridicata in cosul de consum al romanilor, dar si pretul gazelor naturale pentru o mare parte din populatie.

Potrivit unui comunicat INS, pretul gazelor a crescut cu 4,6% luna trecuta. In acelasit imp, s-au scumpit semnificativ si fructele proaspete, cu 2,66%, si tigarile, cu 2,4%.

Inflatia a depasit, asadar, nivelul de 5% pe an, considerat de analisti un nivel periculos pentru procesul de revenire a inflatiei in intervalul tintit de Banca Nationala a Romaniei.

De altfel, si BNR a revizuit, recent, in usoara urcare prognoza de inflatie pentru acest an, la 3,6% (fata de 3,5% anterior), asadar peste limita superioara a intervalului de variatie, si, concomitent, a decis o noua majorare a dobanzii de politica monetara, la 2,5% pe an, de la 2,25% pe an.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a explicat ca majorarea dobanzii de politica monetara are ca scop stoparea cresterii dobanzilor din piata monetara, in conditiile in care ROBOR la 3 luni se apropie vertiginos de 3% pe an.

Citeste si:
Avertisment BNR: usor cu cresterile de salarii in an electoral!
Mugur Isarescu: Piata muncii...

In privinta inflatiei, guvernatorul BNR sustine ca indicatorul se va mentine in jurul a 5% pe an pana in toamna, urmand ca apoi sa revina pe scadere spre finalul anului.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Tabloul unei guvernari marcate de dezechilibre si volatilitate
Setari Cookie-uri